ECDC: Europa are ”nevoie urgentă” de măsuri contra infecțiilor cu transmitere sexuală!
Infecțiile cu transmitere sexuală sunt în creștere în toată Europa. Potrivit datelor Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), numărul cazurilor de sifilis și gonoree înregistrează creșteri record.
În 2023, în Europa, au fost aproape 100.000 de cazuri confirmate de gonoree, o creștere cu 31% față de 2022 și de peste 300% față de 2014, transmite ECDC. Aceasta este cea mai mare rată înregistrată în Europa de când ECDC și-a început supravegherea infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS), în 2009, relatează Politico.
De asemenea, ECDC a avertizat cu privire la amenințarea tot mai mare a rezistenței antimicrobiene în cazul gonoreei, odată cu apariția unor tulpini rezistente la medicamente care fac tratamentele actuale mai puțin eficiente.
În privința sifilisului, datele oficiale arată că numărul cazurilor este în creștere: 40.000 de cazuri în 2023, o creștere cu 13% față de 2022 și o creștere de 100%, față de 2014.
Infecția cu chlamidia este raportată ca fiind infecția bacteriană cu transmitere sexuală cea mai frecventă pe continentul nostru. Totuși, ECDC observă o încetinire a creșterii numărului de cazuri în 2023. Astfel, în 2023, au fost raportate 230.000 de cazuri, o creștere cu doar 3% față de 2022 și de 13% față de 2014.
Potrivit ECDC, aceste creșteri pot fi explicate prin numărul mai mare de teste pentru ITS efectuate, dar și prin modificarea comportamentelor sexuale riscante, cum este renunțarea la prezervative.
În acest sens, anul trecut, OMS semnala scăderea folosirii prezervativelor în rândul adolescenților din Europa, ceea ce mărește riscul de infecții cu transmitere sexuală și sarcini nedorite.
ECDC consideră că e ”nevoie urgentă” de a spori eforturile de conștientizare a populației de prevenire, testare și tratament pentru ITS, care reprezintă o problemă de sănătate publică.