Echipa lui Musk descinde în birourile NASA. Șeful SpaceX vrea să taie bugetul pentru Lună ca să vadă steagul american pe Marte

Publicat: 15 feb. 2025, 22:04, de Pop Melania, în Internațional , ? cititori
Echipa lui Musk descinde în birourile NASA. Șeful SpaceX vrea să taie bugetul pentru Lună ca să vadă steagul american pe Marte

Echipa lui Elon Musk este deja în birourile NASA, unde desfășoară un control al registrului de venituri și cheltuieli al agenției spațiale americane. Inițiativa Departamentului pentru Eficiența Guvernului (DOGE) de a lua la bani mărunți bugetul de 24 de miliarde de dolari al agenției a stârnit îngrijorări legate de potențialele conflicte de interese, având în vedere contractele SpaceX cu agenția spațială, în valoare de 15 miliarde de dolari.

Reprezentanții NASA au declarat vineri pentru revista americană de specialitate FLYING că personalul DOGE este deja la fața locului pentru a efectua un audit al veniturilor și cheltuielilor agenției.

„Suntem o agenție federală, ne așteptăm ca DOGE să vină. Se vor uita, în mod similar cu ceea ce au făcut la alte agenții, la plățile noastre și la ce bani au ieșit.” a spus Janet Petro, administrator interimar al NASA la Conferința anuală spațială comercială de miercuri la Washington, D.C.

Petro a declarat că NASA are politici stricte pentru a preveni conflictele de interese.

„Orice angajat (n.r. DOGE) sau orice persoană care vine (n.r. în control la NASA) va fi verificată din punct de vedere al  conflictelor de interese, ne vom asigura că nu are niciun conflict de interese cu niciuna dintre companiile cu care lucrăm”, a spus ea.

Declarația vine în contextul în care SpaceX, controlată de Elon Musk, are contracte de aproximativ 15 miliarde de dolari cu agenția spațială, inclusiv misiuni de transport de astronauți către Stația Spațială Internațională și dezvoltarea unui punct de aterizare pe Lună în cadrul proiectului Artemis.

Acum, DOGE evaluează efortul financiar alocat de NASA unor programe majore precum misiunea pe Lună Artemis și Space Launch System (SLS), care costă până la 4 miliarde de dolari pe lansare. Aceasta în condițiile în care Musk a solicitat recent anularea programului Artemis în favoarea misiunii pe Marte.

„Mergem direct pe Marte. Luna a fost doar o distragere”, a scris Musk pe rețeaua X la începutul acestui an.

Pentru Elon Musk, colonizarea „planetei roșii” este un obiectiv crucial și prioritar, în detrimentul întoarcerii astronauților americani pe Lună, planificată pentru 2026, la 57 de ani după ce Neil Armstrong și Buzz Aldrin au pășit pe teritoriul selenar. Retorica sa a fost însușită integral de președintele Donald Trump, care a spus, la inaugurarea mandatului, că este „destinul Statelor Unite” ca primul steag plasat pe Marte să fie cel american.

Bugetul NASA, la mâna lui Elon Musk

Controlul DOGE vine într-un moment de incertitudine pentru programul Artemis, inițiativa emblematică a NASA de a trimite astronauți pe Lună. Musk a criticat public Artemis, numindu-l un „program de maximizare a locurilor de muncă” ineficient, mai degrabă decât un efort bazat pe rezultate.

În decembrie, Musk scria pe X: „În ceea ce privește spațiul, arhitectura Artemis este extrem de ineficientă, fiind un program de maximizare a locurilor de muncă, nu un program de maximizare a rezultatelor. Este nevoie de ceva cu totul nou.”

O componentă cheie a Artemis, Sistemul de Lansare Spațială (SLS), este, de asemenea, sub observație. Această rachetă, dezvoltată de Boeing și Northrop Grumman, a fost afectată de depășiri de costuri și întârzieri. Reprezentanții Doge analizează posibilitatea reducerii sau chiar anulării programului.

Costurile SLS sunt un motiv de dispută, fiecare lansare fiind estimată la costuri între 2 și 4 miliarde de dolari, comparativ cu aproximativ 250 de milioane de dolari pentru Falcon Heavy de la SpaceX. Musk a pledat pentru rachete reutilizabile, cum ar fi Starship de la SpaceX, ca o alternativă mai rentabilă.

Concedieri masive la NASA

Pe lângă controlul financiar al DOGE, NASA se confruntă cu reduceri semnificative ale personalului. Janet Petro a dezvăluit că „sute” de angajați NASA au acceptat un program de restructurare introdus de administrația Trump.

Inițiativa, denumită „Fork in the Road”, a încurajat angajații federali să demisioneze în schimbul plăților compensatorii până la sfârșitul anului fiscal. Deși a fost întrerupt inițial de o instanță federală, programul de restructurare a primit ulterior undă verde.

Conducerea NASA este în prezent în tranziție, iar candidatul președintelui Trump pentru funcția de administrator NASA, Jared Isaacman, așteaptă încă confirmarea Senatului.