Eco Sud, gestionare smart a deșeurilor din județul Bacău
După o investiție ambițioasă de 44 milioane de euro, Bacăul a devenit unul din puținele județe românești care deține „un sistem integrat de management al deșeurilor”. Nu vă speriați de această sintagmă complicată, cu iz de jargon bruxellez, ea are în vedere un lucru simplu, gestionarea curată, ecologică a deșeurilor, așa cum se face în statele dezvoltate.
Așa cum există orașe smart, care încearcă să reducă poluarea la maximum, există și depozite de deșeuri „prietenoase cu mediul”, în care gunoaiele nu sunt aruncate de-a valma și apoi îngropate, ci sunt, întâi, sortate selectiv la baza trofică a consumatorului individual, apoi transportate spre puncte de transfer unde sunt din nou sortate și (o parte) reciclate; apoi, în ce privește resturile biologice, sunt transformate în compost – sau, în ce privește deșeurile industriale în genul cele rămase din construcții, sunt tratate mecanic (adică mărunțite) – și abia apoi depozitate într-un sistem unic, respectiv într-unul sau două depozite centrale.
Așa se face în Vestul civilizat și așa se face de câțiva ani și în Bacău, sub supervizarea profesionistă a Eco Sud: astfel, fostele depozite din județ unde se arunca fără discernământ orice au fost reconvertite în puncte de procesare, sortare sau transfer ale acestui proces complicat, toate fiind direcționate la finalul procesului într-un singur punct de depozitare, cel de la Bacău.
Contractul operatorului se întinde pe o durată de 23 de ani. Eco Sud este lider național pe acest sector și unul din cei mai importanți din Europa de Est. Detaliind, operatorul gestionează stația de sortare Moinești (capacitate: 6.000 tone/an, suprafață: 2.800 metri pătrați) stațiile de sortare (14.000 tone/an), de compostare (8.500 tone /an) și de transfer (35.000 tone/an) de la Onești, stația de transfer Găiceana (5.000 tone/an) și stația de transfer Berești – Tazlău (17.000 tone/an).