Timp de trei ani de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Federația Rusă, presiunea sancțiunilor asupra țării agresoare a crescut constant. Iar efectele acestor sancțiuni ar putea să se vadă chiar și după încheierea războiului purtat împotriva Ucrainei, scrie Business Insider. Acest lucru se datorează parțial faptului că economia Rusiei a devenit dependentă de cheltuielile militare.

Un alt motiv este că Moscova este împovărată de o serie de probleme economice, iar rezolvarea acestora poate dura ceva timp, potrivit unui nou raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene. Cercetătorul principal al instituției, Oleksandr Kolyandr, susține că și în absența ostilităților, cheltuielile militare ale țării agresoare vor rămâne ridicate.

Bugetul federal rus pentru 2025 prevede cheltuieli record pentru armată – 13,5 trilioane de ruble. Pentru comparație, anul trecut această sumă a fost de 10,8 trilioane de ruble. Economiștii spun că un astfel de stimul este responsabil în mare măsură de creșterea economică recentă a Rusiei, PIB-ul crescând cu aproximativ 4% anul trecut. Cu toate acestea, alți indicatori ai perspectivelor pe termen lung ale Rusiei par mai slabi.

În prezent, pe piața rusă există o lipsă acută de muncitori.

„Combinația dintre o criză demografică, exodul de creiere și cererea mare din partea industriei de apărare și a armatei va pune presiune pe piață, forțând Kremlinul să aleagă între atragerea lucrătorilor străini cu riscul de nemulțumire socială și o penurie permanentă de forță de muncă”, a subliniat Kolyandr.

Din cauza plecării rușilor educați, Rusia a început să rămână în urmă concurenților săi în spațiul tehnologic, ceea ce poate afecta și dezvoltarea economiei ruse în viitor.

„Rusia rămâne tehnologic înapoiată și dependentă de importurile de înaltă tehnologie. Bugetul pentru 2025, în care cheltuielile pentru știință, educație și sănătate sunt sacrificate în favoarea apărării, ilustrează această problemă”, a explicat Kolyandr.

Sancțiunile occidentale joacă și ele un rol semnificativ în această situație. În special, veniturile Rusiei din unele dintre cele mai importante mărfuri de export – petrol și gaze – au scăzut. Și Kremlinul se așteaptă ca veniturile din petrol și gaze să continue să scadă până în 2027.

Statele occidentale au pus în aplicare noi  sancțiuni  împotriva Rusiei. Restricțiile i-au afectat „flota din umbră” a Rusiei, precum și pe „hoții” moștenirii culturale a Ucrainei.

Anterior, ministrul finlandez de externe Elina Valtonen a declarat că au apărut „crăpături” în economia rusă. Ea a cerut Occidentului să întărească sancțiunile împotriva Rusiei pentru a oferi Ucrainei cea mai bună poziție pentru a încheia un acord de pace.