Economia SUA a ajuns la cel mai ridicat nivel de performanță din ultimii 38 de ani
SUA, cea mai mare economie mondială, a înregistrat un avans de 5,7% în 2021, cel mai solid ritm de creştere începând din 1984. În 2020, totuși, PIB-ul SUA s-a contractat cu 3,4%, cel mai semnificativ declin din ultimii 74 de ani.
Ritmul de creştere a economiei americane a accelerat în trimestrul al patrulea, companiile şi-au alimentat stocurile epuizate pentru a face faţă cererii ridicate pentru bunuri, ceea ce a ajutat Statele Unite ale Americii să raporteze în 2021 cea mai bună performanţă economică din ultimele aproape patru decenii, transmite Reuters.
Departamentul american al Comerţului a anunţat joi că în perioada octombrie-decembrie 2021 economia a înregistrat o creştere în ritm anual de 6,9%, după un avans de 2,3% în precedentele trei luni, în timp ce analiştii mizau pe o expansiune de 5,5%.
Creşterea de anul trecut a fost alimentată de măsurile fiscale de sprijin şi de ratele scăzute ale dobânzilor. Oficialii Rezervei Federale a SUA (Fed) au declarat miercuri că se aşteaptă să majoreze curând ratele dobânzilor, analiştii estimând că în martie va fi prima majorare. Fed a menţinut dobânda de politică monetară la un interval cuprins între 0% şi 0,25%, unde este din 15 martie 2020, când pandemia a început să afecteze economia SUA.
Preşedintele Fed, Jerome Powell, a spus după reuniunea Comitetului de politică monetară al Fed (FOMC) că „economia nu mai are nevoie de un nivel ridicat al sprijinului politicii monetare şi în curând fi adecvată majorarea dobânzii”.
Cheltuielile de consum, responsabile pentru două treimi din activitatea economiei americane, au crescut în trimestrul patru, dar au fost afectate de deficitul de semiconductori, care a forţat companiile să producă mai puţine vehicule şi alte bunuri