Economia SUA a creat în septembrie un număr de locuri de muncă mult sub așteptări
Numărul locurilor de muncă create de angajatorii americani în septembrie a fost mai mic decât estimările analiştilor, din cauza variantei Delta a coronavirusului, care continuă să pună presiuni asupra revenirii economice, dar în următoarele luni situaţia s-ar putea îmbunătăţi, oamenii reluând căutările pentru slujbe, transmite Reuters.
Raportul publicat vineri de Departamentul Muncii arată că economia americană a creat 194.000 de locuri luna trecută, faţă de 366.000 în august. Cu toate acestea, rata şomajului în SUA a scăzut până la 4,8%, de la 5,2% în august, în condiţiile în care numeroase persoane par să fi părăsit piaţa muncii.
Economiştii mizau pe aproximativ 500.000 de noi locuri de muncă create în septembrie, după ce în august au fost create 366.000, conform datelor revizuite vineri în sus de Departamentul Muncii.
Datele statistice referitoare la numărul de noi locuri de muncă şi cele referitoare la rata şomajului sunt calculate pe baza a două anchete diferite, una derulată în rândul companiilor şi alta în rândul gospodăriilor, ceea ce explică existenţa unor diferenţe între ele.
Deficit de personal și de materii prime
Creşterea modestă a numărului de locuri de muncă ar putea tempera aşteptările unei redresări accelerate a economiei, în urma aparentei încetiniri în trimestrul trei din 2021. Piaţa muncii şi economia sunt afectate de deficitul de personal şi de materii prime, cauzat de pandemie.
La finalul lui iulie era un număr record – 10,9 milioane – de locuri de muncă vacante.
Numărul americanilor care au depus săptămâna trecută cereri pentru alocaţii de şomaj a înregistrat cea mai semnificativă scădere din ultimele trei luni. Departamentul Muncii din SUA a anunţat joi că numărul cererilor pentru ajutorul de şomaj a scăzut cu 38.000, la 326.000, în săptămâna ce s-a încheiat în 2 octombrie, cel mai redus nivel din iunie. De la începutul lunii ianuarie, când s-au înregistrat 900.000 de cereri pentru ajutorul de şomaj, numărul este în continuă scădere.
Analiştii se aşteptau ca numărul americanilor care au depus săptămâna trecută cereri pentru alocaţii de şomaj să se situeze la 348.000.
„Piaţa muncii îşi revine, după câteva săptămâni în care a crescut numărul americanilor care au depus cereri pentru alocaţii de şomaj, ceea ce a sporit îngrijorările privind soliditatea redresării economiei”, a apreciat Christopher Rupkey, economist şef la FWDBONDS în New York.
Mai puține concedieri
În trimestrul trei din 2021, angajatorii au anunţat 52.560 de concedieri, cel mai redus nivel din trimestrul doi din 1997 şi în scădere cu 23% faţă de perioada iulie-septembrie 2021.
Publicarea datelor privind piaţa muncii vine într-un context în care economiştii şi-au revizuit semnificativ estimările referitoare la avansul Produsului Intern Brut al SUA în trimestrul al treilea, ca urmare a înmulţirii cazurilor de infecţie cu coronavirus din cauza variantei Delta, dar şi a deficitului persistent de aprovizionare cu materii prime, care afectează sectorul auto, dar şi eforturile companiilor de a-şi reface stocurile.
În trimestrul al doilea al acestui an economia americană a înregistrat un avans anual de 6,6%. Însă, în luna august, vânzările de autovehicule s-au prăbuşit cu 10,7%, ceea ce i-a făcut pe economiştii de la Goldman Sachs şi JPMorgan să îşi revizuiască estimările referitoare la creşterea PIB-ului în trimestrul al treilea până la 3,5%, de la un avans de până la 8,25% cât prognozau anterior.