Economist, despre săptămâna de lucru de șase zile: Mă îndoiesc că Romania ar trebui să se inspire de la Grecia

Publicat: 29 iun. 2024, 06:10, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Economist, despre săptămâna de lucru de șase zile: Mă îndoiesc că Romania ar trebui să se inspire de la Grecia
Sursă foto: Envato

Săptămâna de lucru de șase zile a stârnit o serie de controverse și a dat startul unor dezbateri aprinse în mediul online. În contextul în care piața muncii din România este destul de asemănătoare cu cea din Grecia, foarte mulți se întreabă dacă implementarea acestui sistem se va face și la noi în țară. Economistul Sebastian Buhai, cercetător la Paris şi Stockholm, a explicat de ce crede că România, care are o piață a muncii similară cu cea din Grecia, nu ar trebui să ia exemplul acesteia.

Economistul Sebastian Buhai e de părere că introducerea sistemului de muncă de șase zile în Grecia nu face decât să înrăutățească criza. Mai mult, acesta atrage atenția și susține că grecii aveau cel mai lung program de lucru din UE.

„În primul rând, grecii aveau deja cel mai lung program de lucru din UE (și chiar mai mult decât americanii sau britanicii), cu o medie de 41 de ore pe săptămână – relativ, de exemplu, la media UE de 37,5 ore pe săptămână – deci deja peste 5 zile lucrătoare „clasice”. Asta se întâmplă pentru că piața de muncă se confruntă deja de ceva vreme în Grecia cu un deficit enorm de forță de muncă—mai ales calificată (din cauza scăderii accelerate a populației, atât pe fondul ratei de emigrare ridicate, dar și a natalității foarte scăzute), inter alia implicând și o productivitate scăzută a muncii.”, a declarat economistul pentru Adevărul. 

Nici românii nu stau prost la capitolul ore muncite. Ultimele date arată că, la noi în țară se lucrează  40,2 până la 40,4 ore.

„În Romania – precum și în Polonia și Bulgaria, vezi Eurostat– săptămânile medii de lucru urmează imediat după Grecia, cu 40,2 până la 40,4 ore. În plus, și în Romania avem un deficit grav al forței de muncă, atât calificate cât și necalificate. În sfârșit, avem în general un program strict și neflexibil de lucru, cu un număr record de angajați nesatisfăcuți cu condițiile de muncă.

Economist: România are unul dintre cele mai mici salarii medii (idem, minime) din UE

„Statisticile arată că România are unul dintre cele mai mici salarii medii (idem, minime) din UE; lucrăm un număr de ore considerabil peste media UE şi avem în acelaşi timp şi cele mai stricte reglementări în privinţa orarului de lucru, iarăşi mult peste media” – susținea economistul atunci. Situația este încă valabilă, precizează el.

Sebastian Buhai pune punctul pe i și susține ferm că România nu ar trebui în niciun caz să se inspire de la greci. În timp ce în Grecia se implementează săptămâna de lucru de șase zile, în Germania se experimentează cea de patru.

„Germania experimentează săptămâna de lucru de patru zile”

„În lumina celor spuse mai sus (și în acest interviu precedent în Adevărul), mă îndoiesc deci profund că Romania ar trebui să se inspire din partea Greciei, în acest context… Dimpotrivă, aș lua un exemplu la polul opus: cu câteva luni în urmă, Germania a început să experimenteze cu o săptămână de lucru de 4 zile, exact pentru a încerca să soluționeze deficitul de forță de muncă… Germanii au de altfel una dintre cele mai scurte săptămâni de lucru din Europa, cu o medie de lucru de puțin peste 35 ore pe săptămână. În schimb, sunt între cei mai productivi din UE” – explică Buhai.

Un alt exemplu este cel al Danemarcei.

„Să mă întorc la potențial țara mea preferată în materie de reglementare a pieței muncii din UE, Danemarca operează cu o săptămână de lucru oficială de 37 de ore, fară însă a specifica numărul de zile lucrătoare—asta înseamnă că, în practică, angajații distribuie aceste ore cum doresc, pe 4 sau 5 zile, obținând flexibilitatea programului și un echilibru între muncă și familie de invidiat, în timp ce productivitatea muncii (cel puțin în sectorul privat danez) este pe locul doi în Europa (după Irlanda)”, detaliază Buhai.

„Țintesc astfel flexibilitatea și satisfacția cu ceea ce nAumim, și vom auzi ad infinitum despre asta, work-life balance (echilibrul dintre viața privată și cea profesională” Acolo trebuie lucrat pentru creșterea productivității muncii– și a productivității economice în general!”- concluzionează Buhai.

Țări care au introdus săptămâna de lucru de patru zile

În timp ce alte țări introduc mai multe zile de muncă, altele iau decizia de a le scurta. De exemplu, în Marea Britanie, 89% dintre companiile care au încercat săptămâna de lucru de patru zile, au decis să o păstreze pentru cel puțin un an. Potrivit studiilor, companiile care au lucrat mai puține zile pe săptămână au observat o creștere a eficienței în rândul angajaților, un nivel mai cresscut de satisfacție și o reducere a demisiilor.

În rândul țărilor care au intridu săptămâna de lucru de patru zile se numără Portugalia și Belgia. Încă din februarie 2022, angajații din Belgia au primit dreptul de a munci patru zile pe săptămână cu același volum de lucru, fără reducerea salariului.