Edilul Mario De Mezzo a confirmat. DNA a plecat de la Primăria Slatina cu „două bibliorafturi cu aproximativ o mie de pagini“
În urmă cu două săptămâni relatam faptul că Direcția Națională Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova a început urmărirea penală, deocamdată doar cu privire la faptă (in rem), pentru o licitație a Primăriei Slatina, prima sub conducerea liberalului Mario De Mezzo. Era vorba de cea pentru organizarea Festivalului „Oltenii și… restu’ lumii“, procedură care a stârnit controverse la acea vreme, după ce a fost anulată cu nouă zile înainte de începerea festivalului (16 octombrie 2024), în urma unor contestații, iar apoi fragmentată și atribuită direct. DNA verifică modul cum s-a derulat licitația.
Edilul Mario De Mezzo a confirmat acum cercetările și a susținut joi, într-o conferință de presă, că DNA a plecat de la Primăria Slatina cu „două bibliorafturi cu aproximativ o mie de pagini“. De Mezzo a admis astfel public că DNA a deschis primul dosar penal de când el conduce Primăria Slatina (2024). Edilul a recunoscut că este vorba de licitația organizării Festivalului „Oltenii și… Restu’ Lumii“, investigată de DNA cu privire la legalitatea atribuirii contractului de 680.000 de lei.
De Mezzo: „Domnul Bolojan mi-a spus că în primii doi ani de mandat se ducea de două ori pe săptămână la DNA să dea declarații“
Mario De Mezzo a declarat că procurorii DNA au ridicat de la Primăria Slatina „două bibliorafturi cu aproximativ o mie de pagini“, dar că nu se ştie vinovat de absolut nimic, el dând vina pe adversarii politici pentru acest dosar.
„A venit într-adevăr o solicitare de la DNA pentru niște informații. Am trimis, cred, două bibliorafturi cu aproximativ o mie de pagini. După ce am câștigat Primăria Municipiului Slatina, am avut o discuție cu domnul Bolojan, care mi-a spus că în primii doi ani de mandat se ducea de două ori pe săptămână la DNA să dea declarații. Din fericire, și eu sunt bucuros că se întâmplă așa, din fericire trăim într-un stat de drept în care orice om de pe stradă poate să intre în DNA și să facă o plângere. Și cei de la DNA sunt obligați să o trateze cu seriozitate. Iar eu îi rog să fac acest lucru.
Nu am absolut nimic de care să mă știu vinovat. Este o încercare penibilă a pesediștilor de a pune presiune pe administrația mea și pe mine, de a mă hărțui și de a mă ține ocupat cu alte lucruri, sperând că mă distrag de la misiunea pe care eu o am în acest oraș. Le spun și lor, le spun și locuitorilor municipiului Slatina, că dacă trebuie să muncesc 24 de ore pe zi ca să-mi îndeplinesc angajamentele cu slătinenii, voi face acest lucru. Și nu pot să arunce în mine cât pot să trag după mine. Au făcut asta. Normal e că trebuie să învețe asta din mandatul meu de prefect“, a afirmat edilul De Mezzo.
Un permanent scandal politic la Slatina
Ce s-a întâmplat, de fapt? Noua conducere a Primăriei Slatina, acuzată în presă că urma să atribuie contractul „cu dedicație“, a schimbat strategia și a fragmentat licitația, fără să mai aștepte decizia CNSC (licitația fusese contestată). Apoi, Primăria Slatina a driblat situația și a ales o altă variantă acceptată în achiziții: cea a atribuirii directe. Pentru asta, a fragmentat suma de bani destinată festivalului „Oltenii și… Restu’ lumii“, astfel încât să poată acorda, prin atribuire directă, mai multe contracte pentru organizarea evenimentului.
La Primăria Slatina este, de altfel, un permanent scandal politic. Mai nou, patru consilieri locali, apropiați ai primarului Mario De Mezzo, sunt acuzați că ocupă simultan funcții de directori în instituții subordonate Consiliului Local, ceea ce ridică suspiciuni privind conflicte de interese. Practic, aceştia fac parte din forul care ar trebui să controleze direcțiile sau instituțiile conduse tot de ei. Pentru a nu apărea totuși discuții, de fiecare data când pe masa Consiliului Local se află vreun proiect de hotărâre care vizează aceste direcții sau societăți ei lipsesc de la ședință.
Citește și: Noii deputați trăiesc pe picior mare. Care sunt cei mai bogați parlamentari