Educația rupe Coaliția! Val de acuze aduse de Vasile Dîncu ministrului Educației, Ligia Deca: secretomanie, abuz de putere, dictatură!
Vasile Dîncu aduce acuze dure ministrului Educației, Ligia Deca. Ieri, secretarului de stat din același minister, Florin Lixandru, membru PSD, i-au fost retrase toate atribuțiile.
Vasile Dîncu sare în apărarea colegului de partid
„Am constatat cu stupefacție un comportament greu de înțeles al ministrului educației, doamna Ligia Deca, în ceea ce privește atitudinea față de partenerii de coaliție și față de beneficiarii și actorii din sistemul educațional.”, spune Dâncu într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Liderul PSD spune că “acțiunea de retragere a atribuțiilor domnului secretar de stat Florin Lixandru pentru delict de opinie, este un act de autoritarist și totalitar care aduce aminte de vremuri pe care le credeam demult apuse. Acest abuz de putere al unui proaspăt și în același timp tânăr ministru ne aduce în atenție necesitatea de a ne gândi inclusiv la modificări privind funcționarea guvernului și exercitarea răspunderii ministeriale. Exercitarea unei înalte demnități, cum este cea de ministru, are nevoie de exercitarea autorității, dar în același timp nu poate să se exercite de maniere discreționare sau după criterii de simpatii politice. Cred că Doamna Ministru va avea înțelepciunea să revină asupra acestei decizii, altfel suntem obligați să cerem demisia ministrului și să renunțăm la colaborarea cu echipa sa, adică să-i retragem și noi – PSD – atribuțiile delegate prin votul pentru această echipă de guvernare.”
Consultare formală pe Legile Educației
Liderul PSD acuză că legile Educației au fost consultate formal cu partidele din coaliție, ”în două zile”, și nu a fost timp pentru analize aprofundate și pentru consultarea oamenilor și organizațiilor din sistemul educațional.
„Nu pot înțelege secretomania legată de legile educației și nici disprețul pentru dialog și colaborare.”, mai spune Vasile Dîncu.
El constată, totodată, că aprobarea urgentă, fără dezbatere, a acestor două legi este cea mai mare preocupare manifestă a ministrului, legând-o în mod fals de posibilitatea pierderii finanțărilor prevăzute de PNRR.
“Cu tot respectul, vreau să-i amintesc ministrului educației că Planul Național de Redresare și Reziliență, unde România are prevăzută suma de 3,6 miliarde de euro doar pentru educație, nu cere noi legi ale educației. PNRR nu cere să bulversăm întreg sistemul, ci ne solicită, conform angajamentului nostru – exprimat de un guvern din care PNL a făcut parte și pe care l-a condus la nivel de Prim Ministru – să aducem ajustări legislative care să faciliteze realizarea reformelor și a investițiilor, având ca termen trimestrul III din anul 2023, în domenii precum: infrastructura de digitalizare rezilientă, cariera didactică, finanțarea sistemului, digitalizare, educație incluzivă etc. (…)
Concentrarea pe reformă, nu pe plătit polițe
„Ministerul Educației ar trebui să se concentreze, așa cum propun specialiști în educație, pe constituirea rapidă (ar trebui să existe deja!) a unei echipe interministeriale care să se ocupe de implementarea proiectelor prevăzute de PNRR, să producă rapoarte de progres lunare sau trimestriale, să adopte un HG cu termene și responsabilități, dar și un pachet legislativ țintit pe aceste elemente.”, mai spune Vasile Dîncu.
Opinia publică și mediul educațional așteaptă din partea doamnei ministru Ligia Deca un răspuns cu privire la stadiul implementării acestor elemente de reformă din România Educată și din PNRR, o organizare eficientă, pragmatică și rapidă pe aceste proiecte.
Vasile Dîncu: Ligia Deca să consulte și echipa PSD
„Concentrarea pe o reformă fundamentală și structurală a educației, care ar trebui să se facă prin dialog și prin consultare publică, este o țintă falsă sau o neînțelegere. De fapt, senzația mea este că se trage de timp cu motivația că nu avem noi legi ale educației. Fidelitatea pentru România Educată cred că trebuie probată nu prin gesturi autoritariste, ci prin acțiune pragmatică, dinamism și înțelegerea urgenței.
Dacă Doamna Ministru sau oricine din Ministerul Educației dorește să se consulte și cu echipa PSD suntem deschiși să sprijinim acest proces de implementare a țintelor din PNRR, dar este nevoie de acțiune guvernamentală susținută, de dialog și efort continuu.”, a mai spus Vasile Dîncu