Efecte asupra soldelor și pensiilor militare ale „ordonanței trenuleț”
Conform „ordonanței trenuleț” (OUG 156/2024), care a fost publicată în Monitorul Oficial cu două ore înainte de Anul Nou, cu aplicabilitate imediată, de la 1 ianuarie 2025, drepturile personalului plătit din fonduri publice se menţin la acelaşi nivel cu cele ce se acordau pentru luna noiembrie 2024.
„Începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna noiembrie 2024, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”, se menționează în „ordonanța trenuleț”, privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene.
Ce mai prevede „ordonanța trenuleț”
Ordonanța de urgență prevede că, prin derogare de la Art. 59 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2025 pensiile militare de stat stabilite în condiţiile legii nu se actualizează/indexează cu rata medie anuală a inflaţiei, arată umbrela-strategica.ro.
Tot de la 1 ianuarie, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din solda lunară va rămâne „cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna noiembrie 2024”, potrivit sursei citate.
În 2025, pentru militari, polițiști, polițiști de penitenciare, se vor menține la nivelul lui noiembrie 2024: indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut.
Tot în 2025, munca suplimentară prestată în cadrul activităților deosebite cu caracter operativ și neprevăzut de către personalul militar, poliţişti, poliţiştii de penitenciare și salvatorii montani se va plăti cu „o majorare din solda de funcție/salariul de funcție cuvenită/cuvenit, la nivelul minim stabilit” de Codul Muncii, dacă nu se poate compensa cu timp liber corespunzător.
Valoarea lunară a indemnizației de hrană se va menţine la nivelul lunii noiembrie din anul 2024
La nivelul lunii noiembrie 2024 vor rămâne și se vor plăti: cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană, valoarea financiară anuală a normelor de echipare şi valoarea financiară a drepturilor de echipament.
În 2025, nu se vor acorda indemnizații la trecerea în rezervă
Drepturile prevăzute de Legea nr. 168/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului participant la acţiuni militare, misiuni şi operaţii pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român şi acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia şi urmaşilor celui decedat, cu modificările şi completările ulterioare, rămân tot la nivelul lunii noiembrie 2024.