Brexit-ul va afecta economia Marii Britanii mai rău decât Covidul

Publicat: 29 oct. 2021, 10:47, de Otilia Caloian, în ECONOMIE , ? cititori
Brexit-ul va afecta economia Marii Britanii mai rău decât Covidul

Brexit-ul va avea pe termen lung asupra economiei britanice un impact mai important decât pandemia de Covid-19, a estimat joi Richard Hughes, preşedinte al organismului public de previziune bugetară OBR, într-un interviu pentru BBC.

Ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană „va reduce PIB-ul pe termen lung cu circa 4%” în timp ce efectul pandemiei îl va diminua cu „încă 2%”, potrivit estimărilor OBR (Office for budget responsibility), a precizat Hughes pentru BBC, citat de Agerpres.

„Cu timpul, vor deveni din ce în ce mai greu de distins efectele pandemiei de alţi factori, precum Brexit-ul”, a avertizat OBR în raportul în care îşi prezintă previziunile economice.

Organismul a revizuit în creştere previziunea sa de creştere economică pentru acest an – la 6,5% de la 4% anterior – şi a revizuit în scădere estimarea sa privind impactul pe termen lung al pandemiei asupra Produsului Intern Brut (PIB) la 2%, faţă de 3%.

În pofida unui acord comercial între UE şi Regatul Unit, comerţul cu bunuri între insulă şi continent a scăzut după intrarea efectivă în vigoare a Brexit-ului.

Ieşirea britanică din UE a complicat, de asemenea, foarte puternic venirea în Regatul Unit a lucrătorilor europeni, ceea ce agravează penuriile de mână de lucru şi perturbările lanţurilor de aprovizionare ale ţării.

Relansarea activităţii economice în lume după ridicarea multiplelor măsuri sanitare din cauza pandemiei antrenează în plus vârfuri ale cererii şi blocări ale porturilor şi capacităţilor de transport maritime.

În previziunile sale de miercuri, OBR prognozează revenirea activităţii economice la nivelul său de dinainte de pandemie încă de la începutul lui 2022, cu o creştere care încetineşte totuşi la 6% anul viitor.

Relansarea arată semne de scădere de tonus pentru Regatul Unit, care are de suferit din cauza penuriei de mână de lucru, creşterii preţurilor la energie, problemelor de aprovizionare, fără a omite însă şi numărul din nou ridicat de cazuri de COVID-19.

Peste 5,5 milioane de cetățeni ai Uniunii Europene au solicitat statutul de rezident în Marea Britanie după Brexit până în 30 iunie, data limită pentru depunerea cererilor. Conform datelor guvernului britanic, cei mai numeroși solicitanți au fost polonezii, românii și italienii.