Efectele falimentelor City și Euroins: Managementul FGA trimite spre prăpastie o industrie întreagă

Publicat: 09 iun. 2023, 07:30, de Puterea.ro, în News , ? cititori
<strong>Efectele falimentelor City și Euroins: Managementul FGA trimite spre prăpastie o industrie întreagă</strong>

România este țara asiguratorilor care dau faliment când sunt lideri de piață. Din cauza lipsei de organizare a Fondului de Garantare a Asiguraților, ritmul de soluționare a dosarelor de daună este foarte lent, astfel încât sunt puse în pericol afacerile service-urilor auto dar și situația financiară a persoanelor fizice.

Falimentele City Insurance și Euroins au strâns la Fondul de Garantare în jur de 300.000 de dosare pentru despăgubiri, care însumează 500 milioane de euro. Din cauza lipsei de organizare a FGA, condusă de Mona Lucia Cucu, director general, și de Cornel Coca Constantinescu, director adjunct, soluționarea dosarelor se face greoi, cam 3.000-4.000 pe lună, deși sunt voci care spun chiar și 2.000. Asta înseamnă că actualele dosare vor fi soluționate între 6-7 ani, perioadă care afectează iremediabil afacerile unor service-uri auto care au efectuat reparațiile la mașinile cu polițele la una dintre companiile care dau dat faliment dar care nu își pot recupera banii.

Bani sunt, organizarea scârțâie

Nu se poate spune că FGA nu are bani pentru plata acelor daune pentru că 8% din valoarea unei polițe merge către fondul de garantare.

De la 1 octombrie 2021 și până azi, FGA a analizat dosarele City Insurance depuse doar pentru patru luni. Surse apropiate instituției susțin că directorii Cucu și Coca Constantinescu au salarii cuprinse între 8.000 și 10.000 de euro pe lună. La acești bani, cei doi, spun sursele, și-au permis să stea în concediu chiar și 6 luni pe ani (medicale, de odihnă etc.).

La finele lunii aprilie, FGA a anunțat că a avizat un număr de 82.530 cereri de plată, pentru societatea City Insurance SA, dintr-un total de 256.058 cereri de plată înregistrate, adică o treime din ele.

Luna următoare, pe 17 mai, FGA a spus că purcede și la plata creanțelor de asigurări cuvenite creditorilor de asigurări ai Euroins. Mai mult ca sigur, și pentru aceste dosare se va aștepta mult și bine.

La concurs nou, tot noi

Mandatul Monei Lucia Cucu se apropie de final iar peste două săptămâni se organizează concurs pentru ocuparea funcției de director al FGA. La concurs s-au înscris, surpriză, Mona Lucia Cucu, dar și Cornel Coca Constantinescu, adică managerii bine plătiți ai unei instituții care funcționează cu frâna trasă, dovadă fiind ritmul lent de soluționare a dosarelor de daună.

Cei doi au fost agreați de conducerea Autorității de Supraveghere Financiară, adică de șeful Nicu Marcu, om politic, și de vicepreședintele Cristian Roșu, responsabilul pentru piața asigurărilor.

FGA, organism inert

Proasta organizare a Fondului de Garantare a Asiguraților are ca efect plata despăgubirilor păgubiților City Insurance peste 5-7 ani. Asta deși cheltuielile salariale anuale ale ASF și FGA depășesc 30.000.000 de milioane de euro din banii românilor.

Dincolo de informările transmise de către  FGA, în care sunt scrise jumătăți sau sferturi de adevăr, acele informații sunt prezentate ca fiind mari realizări, toți păgubiții firmelor City Insurance și Euroins știu bine că dacă suni la call center nu răspunde nimeni la telefon, iar dacă trimiți un email, durează luni de zile doar să ți se transmită numărul de înregistrare a e-mailului tău, nicidecum să îți fie soluționată cererea, că numărul de dosare de daună achitate lunar este unul rușinos de mic, chiar și pentru o instituție în care rudele parlamentarilor, rude ale celor angajați în ASF, rude ale demnitarilor sau rude ale conducerii FGA, prieteni ai acestora și amante, câștigă lunar salarii medii de peste 3.000 euro.

Sub ochii blânzi ai ASF ului care a stat de 6 la falimentele Astra, Carpatica, City Insurance si Euroins, FGA funcționează precum un om în vârstă după o beție cruntă: se împleticește, se târâie, după care  podeaua îi devine pat, iar singurul semn de viață care răzbăte din acest organism inert sunt sforăiturile. Noapte bună, FGA! Noapte bună, ASF! Noapte bună, România! Vom revenii!!

Întrebări pentru ASF

Având în vedere toate aceste probleme create mediului privat, industriei de reparații auto, precum și persoanelor fizice, publicația Puterea transmite public Autorității de Supraveghere Financiară următoarele întrebări:

  1. În ce măsură este mulțumit președintele ASF, Nicu Marcu, de ritmul de soluționare a plăților de 3.000-4.000 dosare pe lună?
  2. Foarte mulți dintre păgubiții firmelor City Insurance și Euroins, intrate în faliment, își vor primi banii în perioada 2028-2030! Cum comentează președintele ASF, Nicu Marcu, această situație?
  3. Ce părere are președintele ASF, Nicu Marcu, despre angajările pe pile la FGA?
  4. Cum caracterizează președintele ASF, Nicu Marcu, activitatea desfășurată de FGA: bună, foarte bună, excepțională?
  5. Președintelui ASF, Nicu Marcu, îi este rușine sau este onorat de modul cum funcționează instituția FGA, aflată în subordinea sa?
  1. Care este perioada mandatului actualului Consiliu de Administrație al Fondului de Garantare a Asiguraților pentru fiecare membru?
  2. Dacă Autoritatea de Supraveghere Financiară, în urma  analizei  raportului de activitate al FGA, are în vedere revocarea  membrilor Consiliului FGA sau  a directorului general?
  3. Este adevărat că FGA a achitat dosare de daună către B.A.A.R, către Instituții ale Statului si alte persoane juridice sau persoane fizice fără să se respecte ordinea aritmetică a depunerilor cererilor de plată?