Efectele pozitive ale guvernării PSD duc la cel mai mic ROBOR din ultimii doi ani şi trei luni: ratele românior scad și le protejează puterea de cumpărare
Datele Băncii Naționale a României (BNR) arată că ROBOR la trei luni a scăzut pe 8 august la 5,59% și a atins cea mai mică valoare din 18 mai 2022 încoace. Scăderea ROBOR la 3 luni se reflectă direct în ratele dobânzilor la creditele în lei, ceea ce înseamnă că împrumuturile devin mai ieftine pentru consumatori și companii. Acest nivel minim record pentru ultima perioadă vine ca urmare a deciziei Consiliului de Administrație al Băncii Centrale de a reduce dobânda-cheie. BNR a hotărât modificarea dobânzii de politică monetară datorită creșterii economiei și reducerii inflației prin măsurile Guvernului Ciolacu.
ROBOR la trei luni (ROBOR 3M) a fost din luna iunie 2022 şi până în iunie 2024 peste 6%, în pofida lichidităţii record din piaţa interbancară. Mai mult, pe 26 octombrie 2022, ROBOR 3M atingea valoarea de 8,21%, cea mai ridicată din ultimii 12 ani şi 9 luni (29 ianuarie 2010).
De asemenea, ROBOR la şase luni a scăzut la 5,63%, faţă de 5,85%, nivelul din şedinţa precedentă, şi atinge cea mai mică valoare din 12 mai 2022. Pe 26 octombrie 2022, ROBOR 6M ajunsese la 8,31%, cel mai mare nivel din ultimii 12 ani şi 9 luni (1 februarie 2010).
Conducerea BNR a scăzut dobânda-cheie la 6,50% pe an, de la 6,75% anterior, precum şi rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,5% pe an, de la 5,75% anterior. Valorile precedente fuseseră stabilite în precenta ședință de politică monetară a Băncii Centrale, din luna iunie.
Scăderea ROBOR la 3 luni înseamnă rate mai mici și accesarea de noi credite
Diminuarea ROBOR 3M va avea un dublu impact asupra nivelului de trai al românilor, care s-a îmbunătățit deja simțitor prin creșterea salariului într-un ritm triplu față de inflație ca urmare a politicilor PSD implementate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu. Ratele mai mici înseamnă posibilitatea de a achiziționa bunuri și servicii, de a face economii.
În plus, creditele în lei se pot ieftini în perioada următoare, având în vedere că dobâzile la împrumuturi sunt formate din indicii de referinţă la care se adaugă marja băncilor. În aceste condiţii, putem vedea o revigorare a creditării după ce până acum creditul privat total pentru populaţie şi firme a avut un ritm anual de creştere de sub 7%.
Pentru un credit ipotecar în derulare de 250.000 de lei, contractat cu dobândă variabilă (formată din indicele ROBOR 3M și o marjă de 3,5%), pe o perioadă de 30 de ani, atunci rata ar fi de aproximativ 2.013 lei, adică cu 91 de lei mai mică față de începutul lunii iulie, când indicele ROBOR 3M era 6.01%, potrivit calculelor Finzoom. Dacă ne referim la scăderea indicelui ROBOR 3M față de ultima ședință de politică monetară din 8 iulie, atunci rata este mai mică cu 46 de lei.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2024, în scădere faţă de cel din trimestrul anterior, de 5,90%.
Scăderea dobânzilor, impuls pentru creșterea economică
Pentru mediul de business, diminuarea ROBOR 3M poate însemna un impuls necesar pentru creștere economică. Aceasta urmează să fie susținută în primul rând de veniturile suplimentare obținute prin avansul consumului.
O altă pârghie de creștere o reprezintă investițiile în dezvoltarea activității. Pentru acestea, firmele vor putea folosi sumele de care vor beneficia prin reducerea ratelor și dobânzilor la creditele deja contractate, dar și să profite de costul mai redus al creditării și să acceseze împrumuturi.