Efectele „terifiante” ale ecranelor asupra copiilor și adolescenților
Studiile și specialiștii sunt unanimi în ceea ce privește efectele terifiante ale ecranelor asupra populației tinere: depresie, anxietate generalizată, tulburări de alimentație, consum de droguri și chiar sinucidere.
Emily Sehmer, psihiatru pediatru, subliniază în The Guardian că smartphone-urile au efecte grave asupra creierului copiilor și adolescenților.
„Vedem copii care nu pot dormi, care sunt din ce în ce mai neatenți și impulsivi, dezechilibrați emoțional și agresivi. Copii paralizați de anxietate, depresie sau de frica de a rata ceva. Din păcate, unii dintre ei încurajează autovătămarea, tulburările de alimentație și chiar sinuciderea”, subliniază medicul Sehmer.
Dependența tehnologică
Specialiștii din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) atrag atenția, pe baza numeroaselor studii, că un comportament repetitiv de accesare a acestor tehnologii digitale creează o dependență similară celei de droguri și alcool. Ei vorbesc în acest caz de „dependența tehnologică”.
„Odată cu dezvoltarea tehnologică a apărut o tendință crescândă a oamenilor (în special a populației tinere) de a reduce comunicarea față în față, comportament care a crescut îngrijorarea față de dependența de ecran. Din ce în ce mai multe studii asociază dependența de ecrane, în special la tinerii de vârstă școlară, cu diverse psihopatologii în domeniul dezvoltării. Unele dintre acestea susțin că un comportament repetitiv și nelimitat de accesare a tehnologiilor digitale online sau offline poate fi asimilat unui consum compulsiv asemănător cu cel de utilizare a diferitelor substanțe precum drogurile și alcoolul și poate duce la dezvoltarea unei dependențe numite și dependență tehnologică”.
În acest sens, INSP derulează, în perioada ianuarie – februarie, la nivel național, campania „Dependența de ecrane, noua provocare a erei digitale, cum o gestionăm?”.
Campania vizează în special copiii și adolescenții, dar și pe părinții acestora pentru conștientizarea și promovarea unui stil de viață echilibrat.