Efectele ultimelor decizii ale lui Putin: Gaze mai scumpe cu peste 10% și creșteri de prețuri la petrol, aur și cereale
Cotaţiile la materiile prime au crescut semnificativ, după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat, luni seara, armatei ruse „să menţină pacea” în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina cărora le-a recunoscut independenţa, transmite Bloomberg.
La gaze naturale, preţurile de referinţă în Europa au crescut, marţi, cu până la 13%, în timp ce cotaţia barilului de ţiţei West Texas Intermediate s-a majorat cu peste 3%, până la peste 93 de dolari per baril, iar uncia de aur a atins cea mai ridicată valoare din ultimele opt luni.
De asemenea, la Bursa de cereale de la Chicago cotaţiile futures la grâu au urcat la cel mai ridicat nivel din ultima lună.
Un conflict în Ucraina ar putea perturba livrările de gaze naturale ruseşti destinate Europei, din care o treime trec în mod normal prin conductele din Ucraina.
Mai mult, sancţiunile impuse Moscovei ar putea duce la întreruperea tranzacţiilor cu energie, iar micșorarea capacităţii Rusiei de a face tranzacţii în valută va perturba pieţele de materii prime, de la petrol şi gaze şi până la metale şi produse agricole.
„Asta înseamnă preţuri mai mari la gaze pentru o perioadă mai îndelungată, în contextul în care piaţa este de mai multe luni foarte tensionată. Este posibil să urmeze şi unele sancţiuni impuse de SUA şi UE”, a declarat Katja Yafimava, analist la Oxford Institute for Energy Studies.
La hub-ul de gaze de la Amsterdam, cotaţiile futures pentru luna următoare au urcat marţi dimineaţa până la 82 de euro pentru un Megwat-oră, după care au scăzut uşor până la 80 de euro pentru un Megwat-oră. Vorbim, însă, de un preţ cu 10% mai mare decât cel înregistrat luni seara.
În același timp, există îngrijorarea că o invazie a Ucrainei ar putea duce la suspendarea procedurii de autorizare a gazoductului Nord Stream 2, procedură pusă în aşteptare la finele anului trecut, după ce operatorului i s-a cerut să respecte anumite cerinţe exprimate de Autoritatea de reglementare în sectorul energiei din Germania.
Aurul și petrolul, trend crescător
Aurul şi petrolul se află și ele în fruntea unei tendinţe generale de apreciere a materiilor prime. Astfel, cotaţia barilului de ţiţei West Texas Intermediate a crescut cu peste 3%, până la peste 93 de dolari per baril, în timp ce uncia de aur a atins cea mai ridicată valoare din ultimele opt luni, după ultima decizie a lui Putin.
Un eventual conflict în Ucraina sau sancţiunile impuse Rusiei ar putea afecta livrările de materii prime precum petrol, gaze naturale, aluminiu şi grâu. Creşterea cererii şi reducerea stocurilor globale de petrol şi produse petroliere au alimentat şi ele tendinţa de apreciere, în condiţiile în care livrările suplimentare din Iran sunt incerte, având în vedere că negocierile pe tema programului nuclear se prelungesc.
„Săptămâna aceasta, Ucraina va domina volatilitatea pe pieţele la termen scurt. Petrolul se va tranzacţiona la peste 130 de dolari barilul dacă tancurile vor trece graniţa ucraineană. Asta ar fi un element negativ pentru acţiuni dar şi mai grav pentru aur”, spune Jeffrey Halley, analist la Oanda Asia Pacific Pte.
Ce se întâmplă la Bursa de la Chicago
În acelaşi timp, la Bursa de cereale de la Chicago cotaţiile futures la grâu au urcat la cel mai ridicat nivel din ultima lună după ce tranzacţiile au fost reluate după sărbătoarea de luni din SUA.
În condițiile în care Rusia şi Ucraina sunt responsabile pentru aproape un sfert din tranzacţiile mondiale cu grâu şi o cincime din vânzările de porumb, există îngrijorarea că o escaladare ar putea perturba livrările de cereale din bazinul Mării Negre într-un moment în care preţurile mondiale la alimente sunt și așa la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.
Acum, însă, toată lumea așteaptă să vadă care vor fi sancțiunile economice impuse Rusiei de Comisia Europeană și de SUA.
Citeste si Cum vrea ministrul Chesnoiu să salveze producția de îngrășăminte chimice din România