Efectul dietelelor dispare după un an. Ce soluții pe termen lung există pentru a slăbi
Conform unui studiu recent, majoritatea dietelor conduc la scăderea în greutate, dar efectele lor se pierd, în medie, după un an. Cele aproape 22 000 de persoane care au participat la studiu au pus la loc jumătate din kilogramele pierdute, după 2 ani, și 80% după 5 ani. Ce soluții pe termen lung există pentru a slăbi.
Mihai Ionescu, medic de excelență în chirurgia obezității, ne explică de ce se întâmplă acest lucru și ce șanse au persoanele supraponderale sau care au depășit deja pragul obezității să scape de kilogramele în plus și să aibă rezultate pe termen lung, ferindu-i de complicațiile medicale asociate.
”Primul gând, atunci când vrei să slăbești, este să urmezi o dietă. Faptul că reduci din cantitatea zilnică de calorii va duce inevitabil la scăderea în greutate. Și, odată cu acest lucru, va tempera și chiar elimina complicațiile de ordin medical, de la diabet, boli cardiovasculare la pericolul dezvoltării diverselor tipuri de cancer. Totuși, dieta nu reprezintă o soluție pe termen lung, deoarece efectele sale pozitive se păstrează doar o perioadă limitată de timp.
Conform studiului publicat în The BMJTrusted Source, efectuat pe aproape 22 000 de oameni, greutatea obținută în urma dietei se păstrează, în medie, un an de zile, după care majoritatea persoanelor recuperează kilogramele pierdute, ori chiar depășesc greutatea inițială. Astfel, mai mult de jumătate din kilogramele pierdute au fost puse la loc în 2 ani, și 80% în 5 ani. Indiferent de dieta urmată, paleo, keto sau mediteraneană.
De aceea, cei care vor să slăbească au nevoie de un plan mult mai complex, un nou stil de viață pe termen lung. Aici intervine un suport specializat prin care să învețe și să fie supravegheați tot timpul, să știe cum să construiască planul alimentar zilnic și să facă mișcare zi de zi. Este un proces mai dificil decât a ține o dietă de câteva luni, însă este necesar.
Atunci când vorbim de obezitate, când este pusă în pericol viața pacientului, operația de micșorare a stomacului este cea care ajută să ajungem la greutatea normală, să o păstrăm timp îndelungat și să eliminăm complicațiile de ordin medical. Totul ține de opțiunea persoanei în cauză. Important este ca aceasta să înțeleagă că a fi supraponderal și, mai grav, obez, vine la pachet cu o multitudine de efecte secundare ce afectează sănătatea și viața”, declară dr. Mihai Ionescu.
De ce dietele sunt doar pe termen scurt
Potrivit studiului, dietele urmate timp de 6 luni au dus la o scădere moderată în greutate și la îmbunătățiri substanțiale ale factorilor de risc cardiovascular. Cu toate acestea, după 12 luni, aceste efecte pozitive dispar în mare măsură.
”În mod obișnuit, atunci când cineva începe o dietă, observă o pierdere în greutate imediată, mai ales dacă este motivat și ține acea dietă. Dar în cele din urmă, pe măsură ce corpul pierde în greutate, metabolismul încetinește și adesea oamenii uită să ajusteze alte comportamente necesare.
Pe măsură ce slăbești, metabolismul opune rezistență și îngreunează continuarea acestei tendințe de scădere. De aceea, entuziasmul de la început scade pe parcurs, și începem să revenim la obiceiurile nesănătoase anterioare. E nevoie de o schimbare totală a stilului de viață, nu doar o dietă., ceea ce reprezintă o provocare mult mai mare decât a mânca altceva și mai puțin pentru câteva luni. Multor persoane care suferă de obezitate le este greu să piardă în greutate și să mențină greutatea doar cu dietă și exerciții fizice. Acest lucru se datorează probabil alimentelor disponibile și genelor.
Efortul este, așadar, și mai mare pentru cei care au depășit pragul obezității. Experții National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite ale Americii au declarat că, fără intervenție chirurgicală, pierderea în greutate pe termen lung este aproape imposibilă pentru cei afectați de obezitate severă.
Studiile arată puțin succes pe termen lung doar cu dietă și exercițiile fizice.
Operațiile de scădere în greutate sunt eficiente în menținerea scăderii în greutate pe termen lung, în parte, deoarece aceste proceduri modifică răspunsurile naturale ale organismului la dietă, ceea ce face ca scăderea în greutate să fie atât de dificilă.
Când o persoană ține o dietă, corpul său produce mai mulți hormoni care provoacă o creștere a foamei și o scădere a caloriilor arse. Această scădere a caloriilor pe care organismul le arde este explicată prin scăderea dimensiunii corpului.
Prin urmare, există diferențe semnificative între cineva care a slăbit prin dietă și cineva de aceeași dimensiune care nu a slăbit niciodată.
De exemplu, corpul persoanei care își reduce greutatea de la 100 la 85 de kilograme arde mai puține calorii decât corpul unei persoane care cântărește 85 de kilograme și care nu a ținut niciodată o dietă. Aceasta înseamnă că, pentru a menține pierderea în greutate, persoana care a ținut o dietă va trebui să mănânce mai puține calorii decât cineva care cântărește în mod natural la fel.
Operația de micșorare a stomacului, spre deosebire de dietă, provoacă și modificări biologice care ajută la reducerea aportului de alimente.
Aportul de energie (sub formă de alimente) este scăzut odată cu intervenția chirurgicală prin restrângerea dimensiunii stomacului și limitarea absorbției. În plus, intervenția chirurgicală metabolică modifică producția anumitor hormoni intestinali care comunică cu creierul pentru a reduce foamea, a scădea pofta de mâncare și a spori senzația de sațietate. În aceste moduri, intervenția chirurgicală metabolica, spre deosebire de dietă, produce o scădere în greutate menținută pe termen lung”, explică Mihai Ionescu, medic de excelență în chirurgia obezității.
Se pun la loc kilogramele pierdute după operație?
Majoritatea persoanelor care au o intervenție chirurgicală de slăbire își păstrează greutatea pierdută. Doar un număr mic de pacienți reprezintă excepția. Mai mult de 95% dintre pacienți vor pierde cu succes jumătate din greutatea corporală suplimentară sau mai mult după o intervenție chirurgicală metabolica.
Pacienții cu bypass gastric, de exemplu, pierd în medie aproximativ 70% din excesul ponderal inițial, iar la 2 ani sau mai mult după operație își vor recăpăta doar aproximativ 5% din greutatea corporală suplimentară. În comparație cu aceste rezultate, pacienții care încearcă să slăbească fără intervenție chirurgicală, în medie, sunt capabili să slăbească puțin și pot crește în greutate pe termen lung.
Cui îi este interzisă operația Gastric Sleeve
Denumită Gastric Sleeve, cea mai de succes procedură la acest moment si induce pierderea de greutate prin limitarea consumului de alimente. Prin această procedură, chirurgul îndepărtează aproximativ 75% din stomac, astfel încât noul stomac va avea forma unui tub sau a unei mâneci (sleeve). Stomacul rămas va avea aproximativ 100 ml volum.
Candidații pentru gastric sleeve sunt cei cu un indice de masă corporală (IMC) > 40 sau IMC > 35 ce asociază o altă afecțiune cauzată de obezitate, cum ar fi diabetul zaharat de tip II, hipertensiune arterială, sindromul de apnee în somn, artrita severă, astm, hipercolesterolemie și bolile cardiovasculare. Pacienții pot pierde în jurul valorii de 60-100% din greutatea în exces, bineînțeles, și dacă urmează întocmai toate instrucțiunile pe care medicul le stabilește.