Elena Lasconi câştigă procesul cu USR. Partidul nu-l poate susţine pe Nicuşor Dan
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/las.png)
Elena Lasconi câștigă procesul cu USR, după ce Curtea de Apel București a respins contestațiile formulate de liderii opoziției interne din partid împotriva deciziilor Biroului Electoral Central (BEC).
Elena Lasconi câştigă procesul cu USR
Instanța a validat poziția Elenei Lasconi ca președinte și reprezentant legal al USR, confirmând legalitatea intervenției sale în apărarea deciziei BEC care interzicea partidului să desfășoare campanie pentru Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale.
- Solutia pe scurt: Respinge excepţia netimbrării, invocată de pârâtul USR, ca neîntemeiată. Respinge excepţia necompeten?ei generale, invocată de pârâtul USR şi de Ministerul Public, ca neîntemeiată. Respinge excepţia necompeten?ei materiale a Curţii de Apel Bucureşti, invocată de pârâtul USR şi de Ministerul Public, ca neîntemeiată. Respinge excepţia inadmisibilităţii acţiunii pentru lipsa plângerii prealabile, invocată de pârâtul USR, ca neîntemeiată. Respinge excepţia inadmisibilităţii acţiunii pentru neparcurgerea procedurii interne, invocată de pârâtul USR, ca neîntemeiată. Admite în parte contestaţia. Anulează Deciziile nr. 124/09.04.2025, 125/11.04.2025 şi 127/14.04.2025. Respinge cererea de anulare a Deciziei nr. 126/11.04.2025, ca neîntemeiată. Respinge cererea de intervenţie accesorie, ca neîntemeiată. Cu recurs în 5 zile de la pronunţare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Bucure?ti, sub sancţiunea nulităţii. Hotărârea se comunică de îndată Autorităţii Electorale Permanente. Pronunţată azi, 17.04.2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei.
Decizia instanței vine după o perioadă tensionată în interiorul USR, marcată de conflicte între Lasconi și alți lideri ai partidului, care i-au retras public sprijinul și au anunțat susținerea lui Nicușor Dan. Cu toate acestea, Lasconi a apărat în sala de judecată statutul său de președinte și a susținut că acțiunile celor care o contestă sunt ilegale și ilegitime, afirmând că „nu ne batem joc de democrație, mai ales în USR, care s-a născut în stradă”.
Curtea de Apel a respins și contestația liderului deputaților USR, Ionuț Moșteanu, împotriva deciziei BEC de a înlătura materialele de propagandă ale partidului care promovau candidatura lui Nicușor Dan. Instanța a confirmat că partidul nu poate promova un candidat extern, cât timp nu există o decizie oficială în acest sens, luată de către conducerea legală a formațiunii.
Conducerea USR a decis, săptămâna trecută, retragerea sprijinului pentru Elena Lasconi în cursa prezidențială, optând în schimb pentru susținerea fondatorului partidului, Nicușor Dan. Decizia a fost motivată de rezultatele slabe ale Lasconi în sondaje – doar 4,1%, locul cinci – și de riscul unei finale între Victor Ponta și George Simion. Biroul Național a convocat Comitetul Politic pentru validare, iar Dominic Fritz a sugerat demisia Elenei Lasconi din funcția de președinte, dacă decizia va fi confirmată. Lasconi a reacționat acuzând existența unor „găști” în partid care „fac jocul sistemului”.
Avocat controversat, alături de Elena Lasconi
Elena Lasconi l-a angajat ca avocat pe Alexandru Dumitrescu, fost consilier general PNL, condamnat în primă instanță la trei ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală în formă continuată. Dezvăluirea a fost făcută de jurnalistul Ionel Stoica, fost consilier al lui Clotilde Armand, care a relatat pe rețelele sociale că i-a văzut pe cei doi împreună, pe treptele Palatului de Justiție.
Stoica îl descrie pe Dumitrescu drept „unul dintre cei mai ticăloși oameni” pe care îi cunoaște, bazându-se pe experiența personală avută cu acesta.
Potrivit informațiilor publice, Dumitrescu a ocupat funcții în instituții influente, a fost consilier al fostei șefe TVR Doina Gradea și membru într-o companie aflată în subordinea Primăriei Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță.