Elena Lasconi, gafă în direct: candidata USR la președinția României a propus o investigație greșită

Publicat: 29 aug. 2024, 06:10, de Autor: Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Elena Lasconi, gafă în direct: candidata USR la președinția României a propus o investigație greșită
Elena Lasconi cere atribuții suplimentare pentru primari în ceea ce privește împușcarea urșilor: „O să mai moară mulţi oameni şi curând ne trezim cu ursul în Piaţa Victoriei”

Elena Lasconi, președinta USR și candidată la președinția României, a creat confuzie în rândul publicului în timpul apariției sale la emisiunea Digi24 de miercuri seara, atunci când a vorbit despre acuzațiile aduse de doi dintre contracandidații săi, Rareș Bogdan și Silviu Mănăstire.

Într-o încercare de a combate criticile, Lasconi a sugerat că ar face o solicitare la CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității) pentru a verifica dacă cei doi au avut vreo legătură cu serviciile de securitate.

„Voi face o solicitare la CNSAS să aflăm dacă acești doi domni, Rareș Bogdan și Silviu Mănăstire, au fost colaboratori ai serviciilor,” a declarat Lasconi, adăugând că locuiește într-un apartament modest, „spre deosebire de unii care poartă ceasuri la mână de zeci de mii de euro,” o aluzie evidentă la Rareș Bogdan.

Moderatorul emisiunii a intervenit subtil, subliniind o posibilă eroare în afirmația acesteia, reamintindu-i că CNSAS se ocupă exclusiv de documentele fostei Securități, care funcționa înainte de Revoluția din 1989. Rareș Bogdan și Silviu Mănăstire erau în acea perioadă doar niște copii, având între 10 și 13 ani, ceea ce face imposibilă vreo legătură a lor cu Securitatea.

CNSAS, creată prin Legea 187/1999, are ca obiectiv principal studierea arhivelor Securității și nu are nicio legătură cu activitatea serviciilor de securitate post-Revoluție. Cu toate acestea, Lasconi a părut confuză cu privire la diferența dintre scopul CNSAS și activitatea serviciilor actuale de securitate, continuând discuția fără să clarifice dacă solicitarea sa se referă la CNSAS sau la serviciile curente de securitate, care prin natura lor nu își divulgă colaboratorii.

„Da, oricum nu cred că aș primi un răspuns…,” a concluzionat Lasconi, lăsând loc de interpretări cu privire la sursa dezamăgirii sale.

În aceeași emisiune, Lasconi a fost întrebată și despre soțul său, Cătălin, care lucrează ca jurist pentru grupul parlamentar USR. Ea a apărat alegerea soțului de a ocupa acest post, subliniind că, deși ar putea câștiga mai mult practicând avocatura, el rămâne devotat muncii sale în Parlament, unde „a întors multe legi”.