Elena Lasconi își face campanie în Kyiv Post afirmând că România trebuie să se pregătească de război

Publicat: 22 nov. 2024, 15:50, de Cristian Dogaru, în POLITICĂ , ? cititori
Elena Lasconi își face campanie în Kyiv Post afirmând că România trebuie să se pregătească de război

Candidatul USR dorește ca românii să fie în avangarda răspunsului UE și NATO la noile provocări militare din regiune, un mod sofisticat de a defini conceptul „carne de tun”.

Articolul este prezentat sub forma unei opinii sub genericul „România la răscruce: întărirea flancului estic al Europei” și vorbește pe larg „despre rolul critic al României în securitatea europeană pe fundalul a două evenimente transformatoare: războiul din Ucraina și recentele alegeri prezidențiale din SUA”.

Niciun candidat autohton la postul de președinte nu a mai încercat această derivație a campaniei electorale interne, opinia din Kyiv Post fiind totuși diferită de refrenul „vom sprijini Ucraina atât cât este nevoie” și concentrându-se pe modernizarea armatei române în cadrul eforturilor comune din UE și NATO.

Alte teme abordate – securitatea energetică, disparitățile urban-rural, războiul informațional etc.

Cel mai interesant pasaj are legătură cu pregătirea țării pentru „natura evolutivă a războiului”.

„Pentru a asigura stabilitatea în regiunea noastră, România trebuie să investească în propria infrastructură de securitate. Dezvoltarea bazei aeriene NATO din Dobrogea, acum una dintre cele mai mari ale Alianței, este o realizare semnificativă, dar nu este suficientă. România trebuie să-și modernizeze forțele armate, să-și extindă capacitățile de apărare cibernetică și să se pregătească pentru natura evolutivă a războiului, care îmbină din ce în ce mai mult strategiile convenționale, cibernetice și informaționale. O apărare națională robustă întărește nu numai România, ci întreaga alianță NATO”.

Deși formularea este complexă, ideea din spate este simplă – România trebuie să se pregătească de război pe multiple planuri.

De ce o fi crezut staff-ul de campanie al Elenei Lasconi că vorbitul despre pregătirile României pentru „natura evolutivă a războiului” fix în presa din Ucraina ar da o mână de ajutor alegerilor de aici?

Poate pentru că prestațiile candidatei USR în dezbaterile organizate până acum au lăsat să se întrevadă slaba pregătire în domeniul respectiv, vezi menționarea celor 30 de zile în care România ar trebui să se apere singură în cazul unei agresiuni externe până la intervenția NATO, în contextul discuțiilor despre celebrul articol 5 al tratatului, sau părerea că asigurarea controlului civil al serviciilor de informații se va realiza doar prin numirea unui civil în conducerea acestora (de fapt, prin întărirea controlului parlamentar).

Sau poate pentru că votanții USR sunt printre cei mai vocali susținători ai Ucrainei, iar opinia în cauză ar genera un puseu de mobilizare suplimentară la alegerile din 24 noiembrie?

Concluzia articolului este că România trebuie să se plaseze nici mai mult, nici mai puțin decât în avangarda răspunsului NATO și UE, în cazul în care ar izbucni vreun conflict în regiune. „Poziția geografică și geopolitică a României o face atât o țintă, cât și o oportunitate în lumea volatilă de astăzi. Pe măsură ce UE și NATO se adaptează la noile realități, România trebuie să fie în fruntea modelării răspunsurilor lor”.