Elena Udrea scapă mai devreme din închisoare. Instanța a decis reducerea pedepsei

Publicat: 29 apr. 2025, 18:12, de Corina Oprea, în Justitie , ? cititori
Elena Udrea scapă mai devreme din închisoare. Instanța a decis reducerea pedepsei

Un nou capitol se scrie pentru Elena Udrea. Marți, Tribunalul Prahova a admis parțial cererea fostei ministre a Turismului și a dispus reducerea pedepsei cu închisoarea din celebrul dosar „Gala Bute”. Decizia prevede scăderea a aproximativ 10 luni din cei 6 ani de închisoare, în baza perioadelor deja petrecute în detenție – fie că a fost vorba despre arest preventiv, domiciliu sau încarcerare în străinătate.

Ce a determinat decizia Tribunalului Prahova

Judecătorii au luat în considerare mai multe episoade din tumultuoasa istorie a Elenei Udrea cu justiția. Printre acestea se numără:

  • perioada petrecută în arest preventiv în România;
  • măsura arestului la domiciliu în timpul urmăririi penale;
  • arestul din Costa Rica, unde Udrea a fost reținută în baza unui mandat internațional;
  • și arestarea în Bulgaria, în aprilie 2022, când încerca să părăsească țara pentru a ajunge în Grecia.

Toate aceste intervale de timp au fost contorizate și deduse din pedeapsa totală. Astfel, instanța a considerat că reducerea este justificată legal, chiar dacă nu se pune problema anulării condamnării în sine.

Este important de menționat că hotărârea nu este definitivă. Rămâne ca instanțele superioare să confirme sau să respingă această reducere, în funcție de eventualele contestații.

Solutia pe scurt: „În temeiul art. 599 alin. 2 Cod de procedură penală în referire la art. 15 alin. 1 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, admite contestaţia la executare formulată de persoana-condamnată UDREA ELENA GABRIELA, în prezent aflată în stare de deţinere în Penitenciarul de Femei Ploieşti – Târgşorul Nou. Deduce din pedeapsa de 6 ani închisoare, aplicată prin sentința penală nr. 181 din data de 28.03.2017 pronunţată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală, perioada de la data de 25.02.2015 la data de 16.06.2015, reprezentând perioada în care petenta a fost arestată preventiv și arestată la domiciliu în România, perioada de la data de 03.10.2018 la data de 24.12.2018, reprezentând perioada în care aceasta a fost arestată în Republica Costa Rica, perioada de la data de 07.04.2022 la data de 16.06.2022, reprezentând perioada în care aceasta a fost arestată în Bulgaria, precum şi perioada executată efectiv în România respectiv de la data de 16.06.2022 la zi. Anulează mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 44/05.06.2018 emis în baza sentinţei penale nr. 181 din data de 28.03.2017 pronunţată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală şi dispune emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei închisorii, ulterior rămânerii definitive a prezentei hotărâri. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. În temeiul art. 597 alin. 7 din Codul de procedură penală poate fi formulată contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei astăzi, 29.04.2025.”

Dosarul „Gala Bute” – un simbol al justiției post-decembriste

Elena Udrea a fost condamnată definitiv în 2022 la 6 ani de închisoare cu executare, după un proces care a durat ani întregi. Acuzațiile au fost extrem de grave: luare de mită și abuz în serviciu, în legătură cu finanțarea și organizarea galei de box în care Lucian Bute a luptat pe bani publici.

Fosta ministră a Turismului a fost considerată responsabilă pentru alocarea abuzivă a fondurilor Ministerului către evenimentul sportiv, dar și pentru acceptarea unor foloase necuvenite din partea unor afaceriști implicați în organizare. Dosarul a devenit un simbol al luptei anticorupție, fiind una dintre cele mai mediatizate condamnări ale unui fost membru de rang înalt al guvernului post-2000.

După ce Înalta Curte a confirmat condamnarea, Udrea a încercat să evite încarcerarea părăsind România. A fost însă prinsă de autoritățile bulgare în timp ce încerca să treacă granița spre Grecia, în zona punctului de frontieră Kulata. Reținută de poliția de frontieră și ulterior extrădată în România, fosta ministră a ajuns în cele din urmă în penitenciar, unde își execută și astăzi pedeapsa.