Elev cu scabie (râie) la un liceu din Arad
La un control de rutină, medicul unui liceu din Arad a depistat un elev cu scabie (râie). Conducerea liceului a anunțat Direcția de Sănătate Publică Arad despre acest caz.
Elevul a fost izolat la domiciliu, iar sălile de cursuri au fost dezinfectate. Ancheta epidemiologică urmează să stabilească dacă este singurul caz, având în vedere că scabia este foarte contagioasă. Există suspiciunea că mai mulți copii ar prezenta simptome asociate cu această boală.
Scabia apare în urma infecției cu parazitul Sarcoptes scabiei și apare în special în grupurile mari de persoane, fiind extrem de contagioasă. Infecția debutează cu erupție la nivelul tegumentelor și mâncărime (prurit) sever mai ales în timpul nopții, vezicule sau tumefacții la nivelul pielii.
În principal, boala se transmite prin contactul direct cu tegumentele unei persoane infectate. Medicii avertizează că scabia se transmite foarte ușor în grădinițe, școli, penitenciare, azile de bătrâni etc. Parazitul poate fi localizat în pliurile cutanate, leziuni superficiale tegumentare, între degete, în zona genitală etc. sau sub accesorii vestimentare (ceas, brățară, inel).
Scabia cu crusta este o complicație a scabiei clasice netratate. Aceasta are un risc de contagiozitate mai ridicat. Eficiența tratamentului în cazul acestei patologii este scăzută.
Tratamentul constă în medicație scabicidă sub formă de creme sau loțiuni.
Pacienților diagnosticați cu scabie le sunt recomandate spălarea frecventă a hainelor și igienizarea obiectelor din locuință.
Prevenție
Pentru a preveni răspândirea scabiei, se recomandă:
igienizarea lenjeriei de pat;
limitarea contactului cu alte persoane;
verificarea stării de sănătate a persoanelor apropiate.