Elevii români vor avea o nouă colegă de clasă, dar… virtuală! Ce se pregătește pentru aceștia

Publicat: 11 apr. 2025, 18:58, de Patrisia Brătan, în ACTUALITATE , ? cititori
Elevii români vor avea o nouă colegă de clasă, dar... virtuală! Ce se pregătește pentru aceștia
sursa foto: Observator

Liceenii, studenții, precum și elevii de gimnaziu pot avea o nouă colegă de clasă, dar nu una obișnuită, ci virtuală. Inteligența artificială va putea fi implementată în școli, având scopul de a ajuta tinerii să-și sporească atenția la cursuri și să fie motivați să învețe mai mult.

Fiecare clasă va putea avea o colegă nouă

Dacă până acum era folosită doar în viața de zi cu zi, inteligența artificială va putea fi folosită și în școli. Elevii de gimnaziu, liceenii și studenții vor avea o nouă colegă de clasă, una specială. Este vorba despre acea colegă care știe exact când ai nevoie de ajutor la examene. Cu toate acestea, ea va fi la curent și cu orarul și cu notele din catalog ale copiilor, conform Observator.

Saro nu va putea fi văzută de elevi și de studenți. Ei vor putea socializa cu noua lor colegă doar în scris, pe WhatsApp. Astfel, atunci când se apropie un examen, Saro îi poate îndruma pe elevi se pregătească. Asistenta însă nu le face temele tinerilor și nici nu repetă lecția.

Așa arată descrierea primei forme de inteligență artificială proactivă, pe care urmează o găsim în unitățile de învățământ din România.

Vezi și: Inteligența artificială (AI) poate înlocui profesiile de judecător sau medic mai repede decât ne imaginăm

Asistentul bazat pe inteligență artificială, deja în unele instituții de învățământ

Studenții de la Academia de Studii Economice sunt primii care au fost puși în contact cu noua lor colegă. Unii dintre aceștia susțin sunt ajutați de AI, în special pe partea de motivație, iar alții spun este deja prea mult.

De asemenea, ministrul Educației își dorește ca inteligența artificială ajungă și în cel mai îndepărtat sat din România, însă trebuie existe o barieră între folosirea esențială și cea abuzivă a AI.

„Contează foarte mult constrângerea etică, adică cum protejăm copiii de tehnologie în sensul în care tehnologia trebuie să fie un lucru bun, nu un lucru rău. În acelaşi timp, cum asigurăm partea asta de safety, partea asta de siguranţă?“, a declarat Daniel David, mnistrul Educației, pentru Observator.

Studiile arată că interesul Generației Z față de școală începe să scadă încă după primul curs.