Eliminarea facilităților fiscale în IT și construcții poate avea efecte negative pentru întreaga economie
Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, a declarat că urmează să fie eliminate excepțiile de la plata contribuțiilor și impozitului pe venit sau pe salariu din anumite sectoare economice. Principalele sectoare vizate sunt IT și construcțiile.
Eliminarea excepţiilor de la plata contribuţiilor şi a impozitului pe venit sau pe salariu va fi discutată cu industriile care beneficiază de înlesniri, iar realizarea se va face etapizat, a declarat Dan Vîlceanu, la o conferinţa de lansare a campaniei anti-contrabandă.
„Există un pachet pe care îl analizăm în momentul de faţă. Vreau să vă spun că nu vorbim de eliminarea excepţiilor de la plata contribuţiilor şi impozitului pe venit sau pe salariu de mâine. Vom avea discuţii cu toate industriile care beneficiază de astfel de înlesniri şi numai după aceea, împreună, discutând vom lua o decizie„, a spus Dan Vîlceanu.
Ministrul a precizat că discuţiile vor avea loc în perioada următoare „cum avem acest pachet pregătit”. Vîlceanu a arătat că sumele pe care sectoarele IT și construcții nu le achită pentru salariați reprezintă circa 3% din PIB, o valoare foarte mare.
„În acest pachet urmărim ca, odată cu eliminarea unor excepţii, să şi reducem taxe, cum ar fi nivelul contribuţiei, dar se va întâmpla pentru toată populaţia astfel încât şi cei care au scutiri vor beneficia şi ei în momentul în care încep să plătească. Dorim să facem etapizat lucrurile acestea. Nu este vorba de o măsură în care să vin, eu ştiu, anul viitor sau mâine să spun nu mai există niciun fel de excepţie, ci etapizat discutând cu industriile. Pentru anul viitor, după ce vom discuta cu industriile vom anunţa calendarul. Nu vom lua nicio măsură până nu le discutăm aşa cum e corect cu industriile implicate în acest dialog„, a afirmat Dan Vîlceanu.
În ceea ce priveşte bugetul pentru anul viitor el a spus că nu vor exista taxe noi şi nu vor exista majorări de taxe.
Ce facilități fiscale ar putea să dispară
IT, construcții, HoReCa, cercetare și dezvoltare. Acestea sunt sectoarele care beneficiază de facilități fiscale, cum ar fi scutirea impozitului pe venit (de 10%), CAS mai mic (de 21,25% în loc de 25%), scutirea de plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.
Scutirile au fost stabilite prin OUG 114/2018, cu completare prin OUG 43/2019. În IT și construcții sunt aproximativ 600.000 de angajați conform estimărilor, iar 60.000 din locurile de muncă în construcții au apărut după ordonanțe din 2018, cel mai probabil prin intrarea în legalitate a unor angajatori.
Conform principiului echității, facilitățile ar trebui să nu existe și toată lumea să fie taxată în mod egal. Numai că, dacă ne uităm la evoluția celor două sectoare vedem că facilitățile au ajutat și economia în ansamblu.
Sectorul IT a crescut ca pondere în PIB de la 4,4% în 2010 până la 7% în 2020. Și mai are loc de creștere, mai ales că este vorba de un sector de viitor, bazat pe tehnologie și forță de muncă bine calificată. Și există un deficit de personal pentru acest sector, estimat la aproximativ 100.000 de specialiști.
Sectorul de construcții, care înregistrează de asemenea deficit de forță de muncă și are o contribuție de 7% la PIB, este foarte important dat fuund planul de dezvoltare a infrastructurii din România, inclusiv prin PNRR.
„„Nu vom mai avea cu cine lucra, se întoarce munca la negru iar migrația masivă a forței de muncă către Vest se va relua.. Ce să facem, acum că avem aprobat și PNRR, să importăm doar materiale de construcții, să fim doar piață de desfacere, aste e ideea? Până una-alta, mă gândesc că țările din Vest și-au cam construit autostrăzile, noi nu prea și am cam vrea să construim și noi. Sau nu?”, a declarat Cristian Erbașu, patronul Erbașu Construcții, la Antena 3 despre eventuala eliminare a facilităților fiscale.
În sectorul HoReCa, unde nivelul TVA este redus de la 9% la 5%, eliminarea facilităților ar arunca în haos întreg sectorul dată fiind perioada de pandemie cu restricții prin care au trecut și încă trec.
Se poate vedea ușor că eliminarea facilităților va avea efecte negative pentru sectoarele implicate. Singura soluția ar fi discutarea cu industriile implicate și stabilirea unor etape din definite temporal, astfel încât efectele să fie cât mai ușor de suportat.