Eliminarea filtrelor țigărilor. De ce? Fac mai mult rău decât bine!
Filtrele țigărilor fac mai mult rău decât bine, potrivit Consiliului Superior al Sănătății (CSS) din Belgia. Potrivit acestui organism, filtrele nu reduc efectele nefaste ale tutunului, nu oferă niciun avantaj în termeni de sănătate publică, în schimb reprezintă un factor de poluare a mediului, transmite Agenția Belga.
Studiile sugerează că eliminarea filtrelor nu va face decât ca tutunul să fie mai puțin atractiv. ”Aproximativ 12% dintre fumători ar renunța la țigară, dacă filtrele ar fi interzise”, afirmă oncologul Nicolas Van Larebeke, citat de publicația 7sur7.
Impactul asupra mediului
Pe lângă discuțiile privitoare la sănătate, sunt și cele legate de impactul filtrelor asupra mediului.
Mucurile de țigară conțin reziduuri toxice asociate cu numeroase efecte negative asupra organismelor acvatice, asupra germinației și creșterii plantelor. Dar și asupra păsărilor care folosesc mucurile de țigară pentru cuiburi, subliniază CSS.
Potrivit estimărilor, la nivel global, se adună anual 4,5 miliarde de mucuri de țigară. Agenția publică flamandă responsabilă cu colectarea deșeurilor (OVAM) susține că mucurile de țigară reprezintă 41% din deșeurile din Flandra.
Revizuirea reglementărilor europene este încă un subiect tabu. Belgia nu va putea singură să miște lucrurile. Ea va avea nevoie de colaborarea cu celelate țări europene pentru a modifica normele și a lupta contra influenței lobby-ului tutunului, subliniază Fabrice Peters, purtătorul de cuvânt al CSS.
În Belgia, anual, mai mult de 14.000 de persoane mor ca urmare a tabagismului, în principal din cauza cancerului pulmonar.
Multinaționala specializată în producția de tutun Philip Morris a reacționat la propunerea CSS, descriind propunerile acestui organism ca fiind ”nerealiste, ineficace și contra productive”.