Eliminarea pensiilor speciale. Val de plecări în rândul procurorilor
Perspectiva eliminării pensiilor speciale i-a speriat pe magistrați, care au dat bir cu fugiții ca să își depună dosarele de pensionare. Peste 100 de judecători și procurori își vor vedea aprobate cererile de pensionare doar în această săptămână, potrivit unor surse din sistem.
Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Maigstraturii a aprobat în ședința de marți, 1 noiembrie, nu mai puțin de șapte cereri de pensionare. Printre cei care ies din profesie se află și Felix Bănilă, fost procuror-șef DIICOT, și Adina Florea, fostul șefă a SIIJ.
Felix Bănilă și Adina Florea sunt în prezent inspectori judiciari. Alături de ei, alți patru procurori se pensionează de la Inspecția Judiciară: Ileana Mirela Frumușelu, Silviu Vasile Ciocoiu, Mihaela Hitruc și Carmen Constanța Herciu.
Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a lui Felix Bănilă în funcția de procuror-șef al DIICOT în 23 iulie 2018, la propunerea lui Tudorel Toader. Felix Bănilă a demisionat în octombrie 2019 de la șefia DIICOT în urma presiunilor politice exercitate de președintele Iohannis, în contextul dosarul Caracal. Din 15 noiembrie 2020, el ocupă un post de inspector judiciar la Inspecția Judiciară – Direcția de inspecție pentru procurori.
Adina Florea a condus Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța și a fost apoi procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța. După demiterea Laurei Kovesi de la DNA, ministrul Tudorel Toader a propus-o pe Adina Florea în funcția de procuror-șef al DNA, însă preșeedintele Iohannis a refuzat numirea. Ulterior, a devenit procuror-șef adjunct al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, instrumentând dosarele în care este urmărită penal Laura Codruța Kovesi.
Declarațiile politice din ultima perioadă, în care diverși lideri ai coaliției s-au referit la tăierea pensiilor de serviciu ale magistraților sau la creșterea vârstei de pensionare, generează un nou exod din profesie. Peste 100 de judecători și procurori își vor vedea aprobate cererile de pensionare doar în această săptămână, potrivit unor surse din sistem.
Secția pentru judecători a CSM va analiza în ședința de joi, 3 noiembrie, nu mai puțin de 63 de cereri de pensionare. Numeroase alte cereri se află în circuitul de avizare, potrivit surselor din sistem.
Lista judecătorilor care vor să iasă la pensie este deschisă chiar de un membru al Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoarea Gabriela Baltag, reprezentantă a tribunalelor în CSM. Aceasta are 29 de ani în profesie, anterior alegerii în CSM activând la Tribunalul Neamț. Cerere de pensionare a depus și soțul acesteia, Vasile Baltag, judecător la Tribunalul Neamț, în prezent inspector judiciar.
Pe lista judecătorilor care doresc să se pensioneze se mai află un inspector judiciar, patru judecători de la ÎCCJ, 17 judecători de la curți de apel, 25 de judecători de la tribunale și 14 judecători de la judecătorii.
În privința procurorilor, deși pe ordinea de zi afișată pe site-ul CSM se află doar o cerere de pensionare, sursele din sistem precizează că s-au depus peste 30 de astfel de cereri, care urmează să fie aprobate în ședința de marți, 1 noiembrie, și în ședințele următoare.
Având în vedere planul coaliției de guvernare de a „reforma” sistemul pensiilor de serviciu, inclusiv cu ajutorul consultanței de la Banca Mondială, în condițiile în care eliminarea acestora nu este posibilă, este de așteptat ca exodul din magistratură să se mențină în următoarea perioadă. Sute de judecători și procurori au vocație de pensionare în acest moment (cel puțin 25 de ani vechime), iar încărcătura de dosarele/magistrat depăștește la multe instanțe și parchete un nivel rezonabil.