Elon Musk, pus la zid de presă, pentru aroganță, știri false și instigare la ură
Boardul editorial al Financial Times a luat poziție față de atitudinea publică a lui Elon Musk, avertizând că niciodată un mogul media nu a ajuns la o influență atât de mare și sugerează partenerilor de afaceri ai acestuia să îl modereze.
Conducerea editorială a prestigiosului cotidian financiar arată că deși “puterea mogulilor de media a reprezentat întotdeauna o provocare pentru guverne, acestea nu s-au confruntat niciodată cu cineva ca Elon Musk”, care nu numai că este cel mai bogat om din lume, dar contul său de Twitter (X), cu aproape 200 de milioane de urmăritori, precum și faptul că deține platforma, îi conferă “un amvon (o tribună puternică) cu o extraordinară acoperire”, scrie Financial Times.
“Ultimele săptămâni au evidențiat capcanele unei concentrări de influență într-un absolutist al libertății de exprimare. (…) Iar contul personal al omului de afaceri a devenit unul dintre cei mai importanți distribuitori de conținut provocator și de instigare la ură. Musk are și el dreptul la opinie, dar vasta sa audiență ar trebui să îi confere o datorie specială de a acționa mai cu grijă”, se arată în poziția Boardului editorial al FT.
Conducerea editorială a FT a trecut în revistă derapajele lui Musk din ultmele săptămâni.
Twitter a răspândit conținut care a contribuit la stimularea răscoalelor anti-imigrație din UK, prin diseminarea unor știri false (Musk însuși declarând că “războiul civil este inevitabil”) și prin refuzul de a elimina postările pe care guvernul britanic le-a considerat o amenințare la adresa securității naționale.
În SUA, unde Musk îl susține acum deschis pe Donald Trump, verificările independente au indentificat că cel puțin 50 dintre postările sale despre alegerile din 2024 conțin informații false. Acestea au strâns însă peste 1,2 miliarde de vizualizări.
Luna trecută, UE a acuzat platforma X că ignoră legislația privind conținutul digital, permițând dezinformarea și discursul urii, dar, arată FT, acțiunile împotriva acesteia ar trebui să fie mai judicioase.
“În cazul lui Musk, o altă influență moderatoare ar putea fi propriii săi parteneri de afaceri și investitori. Credința în geniul său și teama de a pierde profituri uriașe i-au făcut pe aceștia să fie reținuți în a-l critica. Cu toate acestea, dominația personală a magnatului a expus întotdeauna afacerile sale la un grad neobișnuit de “risc de persoană cheie”.
Acum, plecarea agențiilor de publicitate de pe platforma X ar putea pune în pericol investițiile celor care au ajutat la finanțarea achiziției acesteia. Și există câteva semne că mișcarea lui Musk spre dreapta îi înstrăinează pe unii posibili cumpărători de vehicule electrice Tesla.
Musk este unul dintre cei mai talentați antreprenori ai epocii postbelice. În loc să se afunde adânc în dezbateri toxice online, prietenii și investitorii ar trebui să-l sfătuiască să rămână la activitățile în care excelează și care au fost fundamentul bogăției și influenței sale”.
Boardul editorial al FT ia destul de rar poziții publice, de regulă atunci când consideră că există o problemă sau o tensiune importantă în societate.
Deși redacția sa este la Londra, FT este considerat un cotidian european, cu o mai mare influență în UE.
Publicația are 1,2 milioane de abonați în toată lumea și este considerată cea mai influentă publicație de afaceri din lume, cu un impact de peste 30% asupra mediului antreprenorial mondial, potrivit Bizyday.
Potrivit informațiilor bazate pe lista a „500 cei mai bogați oameni din lume”, realizată de Bloomberg Billionaires Index, Elon Musk, proprietarul Twitter, Tesla și SpaceX, a ajuns în fruntea listei cu o avere netă estimată la 192 de miliarde de dolari.