Elveția, pe cale de a renunța la avioanele americane F 35
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/210704-D-IJ948-9001.jpg)
Populația Elveției este tot mai sceptică asupra oportunității ca Țara Cantoanelor să cumpere, din Statele Unite, avioane de luptă F-35, în baza unui contract în valoare de 6,1 miliarde de dolari. Contractul se referă la achiziția, de către Elveția, a 36 de aeronave F-35A Lightning II, care sunt produse în SUA.
Elveția are o tradiție de neutralitate veche de sute de ani și, în plus, este o țară recunoscută pentru prudența ei fiscală. În acest context, crește opoziția societății civile, dar și a politicienilor elvețieni față de ideea unui contract atât de scump de achiziții militare din SUA.
Cel mai recent sondaj, realizat de publicația Watson Actu la începutul anului 2025, arată că 81% dintre cetățenii Elveției se opun acestui program de achiziție de armament. În zonele francofone, opoziția este chiar mai mare, atingând 87%.
O petiție care solicită anularea tranzacției de 6,1 miliarde de dolari a strâns mii de semnături, reflectând nemulțumirea populației elvețiene.
Contractul Elveția – SUA fusese semnat încă din septembrie 2022. Opoziția din prezent față de această achiziție s-ar explica printr-un cumul de factori care țin de tradiția Elveției și de evoluțiile geopolitice internaționale. Spre deosebire de națiunile cu ambiții militare, în Elveția Forțele Aeriene au un rol defensiv, adică execută misiuni de poliție aeriană pentru a-și proteja spațiul aerian. Dar modelul F-35A, un avion „stealth” (greu detectabil radar) de generația a cincea, conceput pentru misiuni ofensive, pare să nu fie în concordanță cu această tradiție a Elveției.
Elveția, o națiune care se mândrește cu independența și cu neutralitatea ei, înțelege că va depinde de Guvernul SUA pentru a obține întreținerea și actualizările avioanelor pe care ar urma să le cumpere.
Întrebați despre ce se va întâmpla dacă Elveția anulează contractul cu SUA, 62% dintre cei intervievați au răspuns că Elveția trebuie să coopereze cu alte țări europene în privința securității aeriene.