Emil Boc exclude orice sprijin din partea liberalilor pentru Nicușor Dan: Vreți să pierdem investiții, fonduri europeane, locuri de muncă?

Publicat: 23 apr. 2025, 21:46, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Emil Boc exclude orice sprijin din partea liberalilor pentru Nicușor Dan: Vreți să pierdem investiții, fonduri europeane, locuri de muncă?

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a transmis un mesaj clar din Târgu Mureș, în cadrul unui eveniment electoral organizat pentru susținerea lui Crin Antonescu, candidatul Alianței Electorale România Înainte la alegerile prezidențiale. Acesta a asigurat că liberalii nu au nicio legătură cu Nicușor Dan, în care nu văd un viitor conducător al țării.

Emil Boc asigură sprijinul pentru Crin Antonescu

În intervenția sa, Emil Boc a afirmat că este mandatat de conducerea Partidului Național Liberal să transmită un mesaj unitar, de la „vârful țării până în talpa ei”: PNL merge pe o singură carte – Crin Antonescu. Orice altă sugestie privind sprijinul pentru Nicușor Dan sau alt candidat este, potrivit lui, o distorsionare gravă a poziției oficiale a partidului.

Unul dintre cele mai dure atacuri a fost direcționat către Nicușor Dan, primarul Capitalei și candidat la prezidențiale. Boc a vorbit despre vizitele sale frecvente în București, unde – spune el – taximetriștii i se plângeau că se spală în lighean din cauza lipsei apei calde. În opinia edilului clujean, capitala României, un oraș dintr-o țară membră a Uniunii Europene, nu ar trebui să trăiască într-un asemenea disconfort de bază.

Mai mult, Boc a susținut că antreprenorii din București definesc orașul printr-un singur cuvânt: „blocaj”. Acesta a avertizat că, dacă problemele administrative din Capitală ar fi „exportate” la nivel național printr-un eventual mandat prezidențial al lui Nicușor Dan, România ar risca să piardă investiții, fonduri europene și oportunități de dezvoltare economică. În opinia sa, o astfel de alegere ar echivala cu extinderea blocajului de la nivel local la nivelul întregii țări.

„Vă invit doar să faceți un exercițiu de imaginație, ce ar însemna o Românie cu Nicușor Dan. Dacă cineva de aici știe un proiect pe care Nicușor Dan l-a început? De foarte multe ori când mergeam în București, mi se plângeau taximetriștii că se spală în lighean, pentru că nu aveau apă caldă.

În capitala României, capitala unei țări din Uniunea Europeană. Iar dacă mai întrebi oamenii de afaceri, toți spun capitala se definește printr-un singurul cuvânt, blocaj. Vreți să luăm o Românie cu problemele ei și să ducem blocajele de la o Capitală la nivelul întregii țări?

Să pierdem investiții, fonduri europeane, locuri de muncă mai bine plătite? Este o opțiune și asta e adevărat. Dar, repet, uitându-ne la fapte, nu văd cum ai putea să optezi pentru o asemenea soluție care să-ți ducă la un blocaj general”, declară Emil Boc.

Emil Boc, avertisment împotriva suveranismului

Emil Boc nu s-a limitat la criticile adresate lui Nicușor Dan. El a avertizat și asupra pericolului reprezentat, în opinia sa, de candidații cu agendă suveranistă. Făcând o paralelă cu experiența trăită la Cluj în anii în care Gheorghe Funar era primar – un lider cunoscut pentru discursul naționalist –, Boc a spus că orașul s-a „scufundat în fiecare zi” sub o asemenea conducere.

El a atras atenția că un viraj spre suveranism ar putea pune România pe un drum periculos, evocând regimuri autoritare precum cele din Coreea de Nord și Venezuela. Boc a amintit și consecințele istorice ale suveranismului dus la extrem, cum ar fi izbucnirea celor două războaie mondiale și pierderile teritoriale suferite de România.

„Avem o opțiune suveranistă cu Simion. Ce ar însemna să întoarcă România fața spre Rusia? Ce ar însemna ca România să-și întoarcă destinul exact de unde tot timpul românii au fugit? Eu la Cluj am avut șansa să trăiesc sub un suveranist, Gheorghe Funar. Cum a fost Clujul sub un suveranist?

Nu spun că astăzi e lapte și miere, dar oricum se poate vedea o diferență, că ne scufundam în fiecare zi la Cluj. Sau uitați-vă, suveranismul absolut în Corea de Nord sau în Venezuela. Vreți să trăim ca acolo? Vreți să ne întoarcem înapoi la situația de dinainte de al doilea război mondial? Când suveranismul a fost la putere și l-a dus la două război mondiale. La răpiri teritoriale”, menționează Boc.

Critici și pentru Klaus Iohannis

Emil Boc nu a ezitat să lanseze săgeți nici către președintele în exercițiu, Klaus Iohannis. El a sugerat că, în cel de-al doilea mandat, România nu a mai fost „reprezentată cu fermitate” la nivel internațional.

Boc a exprimat convingerea că, dacă Crin Antonescu ar fi fost președinte, România ar fi fost deja în spațiul Schengen, datorită capacității acestuia de a susține interesele naționale în plan diplomatic.

„Noi, din nefericire, în partea celui de-al doilea mandat la domnului președinte, Klaus Iohannis, n-am mai avut o Românie reprezentată. N-am mai avut o Românie care să bată cu pumnul în masă. Dacă l-am fi avut atunci pe Crin Antonescu, acolo, sunt convins că România nu era în 2024 în Schengen eram cu mult înainte. Pentru că are aceste argumente, are aceste abilități”, încheie Boc.