Emil Hurezeanu, despre scandalul hărții Ungariei Mari: „Explicațiile să se dea imediat, în așteptarea scuzelor”

Publicat: 30 dec. 2024, 14:18, de Rona David, în POLITICĂ , ? cititori
Emil Hurezeanu, despre scandalul hărții Ungariei Mari:

Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a declarat despre scandalul hărții Ungariei că e bine ca explicațiile să se dea imediat, precizând că nu a vorbit cu omologul său ungar.

”Fiind oricum vremurile încărcate, e bine ca explicațiile să se dea imediat, să se prezinte imediat, în termeni limpezi, în așteptarea scuzelor. Scuzele nu pot fi cerute”, a spus Hurezeanu.

Hurezeanu a precizat că nu a vorbit cu omologul său ungar, pentru că totul s-a realizat la nivelul ambasadorilor țărilor membre NATO.

”O reacție la nivelul ministrului a venit doar din partea ministrului croat de externe, cel care a primit cadoul”, a mai spus ministrul, arătând că nu a fost nicio explicație ci un cadou de Crăciun.

Știrea inițială

Ministerul Afacerilor Externe din România (MAE) a emis o reacție fermă după ce Delegația permanentă a Ungariei la NATO prin darul de Crăciun oferit, a generat tensiuni în rândul aliaților europeni.

Oferirea drept cadou de către reprezentantul permanent al Ungariei la NATO a Atlasului național ungar, conținând o hartă a Ungariei Mari, a fost perceput ca un gest provocator în contextul relațiilor internaționale actuale. Darul Ungariei include o hartă istorică ce reflectă granițele Ungariei Mari din perioada Imperiului Austro-Ungar.

Darul care a declanșat scandalul diplomatic

Atlasul, distribuit ca dar oficial de Crăciun de către ambasadorul Ungariei la NATO a inclus o hartă istorică ce reflectă granițele Ungariei Mari. Acesta prezenta regiuni care astăzi aparțin altor state, inclusiv Transilvania din România, regiuni din Slovacia, Slovenia și Croația.

Reacțiile nu au întârziat să apară. Ministrul croat de Externe, Gordan Grlić Radman, a condamnat public gestul, catalogându-l drept „inacceptabil” și anunțând discuții oficiale cu omologii săi din România, Slovacia și Slovenia. „Într-o epocă geopolitică marcată de provocări și amenințări de securitate, astfel de gesturi subminează dialogul și cooperarea necesară între aliații europeni și transatlantici”, a subliniat acesta.

Poziția României

MAE român a transmis un mesaj oficial de dezaprobare încă din 18 decembrie, prin ambasadorul său la NATO, considerând atlasul „un gest provocator” care nu sprijină consolidarea relațiilor de parteneriat strategic dintre România și Ungaria. „Istoria comună trebuie să rămână obiect de studiu pentru istorici, iar astfel de gesturi nu contribuie la înțelegerea și dialogul între națiuni”, a precizat MAE într-un comunicat.

De asemenea, România a reiterat importanța unui dialog constructiv în cadrul NATO, subliniind că astfel de inițiative nu reflectă valorile cooperării europene și transatlantice.

Semnificația geopolitică

Gestul delegației ungare a fost amplu criticat deoarece vine într-un moment sensibil pentru relațiile internaționale. Tensiunile regionale și necesitatea unei solidarități sporite în fața amenințărilor globale subliniază cât de delicate sunt astfel de acte simbolice.

În timp ce Ungaria justifică atlasul ca o referință istorică, țările vecine îl percep ca pe o reafirmare a unor revendicări teritoriale istorice, ceea ce stârnește îngrijorări în rândul statelor afectate de delimitările istorice.

Incidentul atrage atenția asupra importanței gesturilor diplomatice în menținerea relațiilor de bună vecinătate și a unității între aliați. România, alături de alte state afectate, își menține poziția de dezaprobare față de astfel de inițiative și face apel la dialog constructiv pentru a preveni escaladarea tensiunilor.

Gestul controversat al Ungariei subliniază nevoia unei sensibilități sporite în relațiile diplomatice, mai ales în cadrul unor alianțe strategice precum NATO. Reacțiile vehemente ale țărilor afectate confirmă că orice provocare simbolică poate avea consecințe semnificative în contextul geopolitic actual.