Energia solară ar putea să devină cea mai importantă sursă de electricitate pentru România, în 2030
În anul 2030, energia produsă din panouri fotovoltaice ar putea să devină cea mai importantă sursă de producere a electricităţii în România, susțin reprezentanţii acestei industrii. Într-un scenariu optimist, ar urma să fie create 54.000 de locuri de muncă în România, în următorii ani, în sector.
Potenţialul solar în România este unul dintre cele mai mari din Europa, fiind foarte probabil ca țara noastră să-și atingă ţintele pentru anul 2030 în cinci ani.
„Energia solară este aşteptată să fie cea mai importantă sursă de producere a energiei în anul 2030. Având în vedere dezvoltarea pe care o vedem, ne aşteptăm ca România să-şi atingă în anul 2026 ţintele pentru 2030”, a declarat Walburga Hemetsberger, CEO SolarPower Europe, în cadrul conferinţei online „RESInvest – dezvoltarea lanţurilor valorice ale energiei curate”.
Nu în ultimul rând, energia solară este cea mai competitivă din punct de vedere al costurilor, a mai spus Walburga Hemetsberger.
De aceeași părere este și Mihai Bălan, directorul executiv al Romanian Photovoltaic Industry Association (RPIA),
„Ne aşteptăm ca solarul să devină principala sursă de producere a energiei în 2030. Ne aşteptăm să fie instalată o capacitate în jur de 6-7-8, chiar 9 GW de energie solară în România”, a afirmat Mihai Bălan.
România are potential de a deveni a şasea piaţă în ceea ce priveşte numărul de locuri de muncă.
„Estimăm în scenariul optimist că vor fi create 54.000 de locuri de muncă în România, în sectorul solar, iar în scenariul pesimist-moderat 25.000 de locuri de muncă”, a mai spus reprezentantul industriei solare.