Energie regenerabilă – pentru un viitor mai sigur
O mare parte din gazele cu efect de seră care acoperă Pământul și captează căldura soarelui sunt generate prin producerea de energie, prin arderea combustibililor fosili pentru a genera electricitate și căldură. Pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, emisiile trebuie reduse cu aproape jumătate până în 2030 și să ajungă la zero net până în 2050. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să punem capăt dependenței noastre de combustibili fosili și să investim în surse alternative de energie care sunt curate, accesibile, durabile și de încredere, cum ar fi vântul, apa, deșeurile și căldura. Iată cinci motive pentru care accelerarea tranziției către energia curată este calea către o planetă sănătoasă și locuibilă astăzi și pentru generațiile viitoare.
Sursele regenerabile de energie sunt peste tot în jurul nostru
Aproximativ 80% din populația globală trăiește în țări care sunt importatoare nete de combustibili fosili, adică aproximativ 6 miliarde de oameni care sunt dependenți de combustibilii fosili din alte țări, ceea ce îi face vulnerabili la șocuri geopolitice și crize.
În schimb, sursele de energie regenerabilă sunt disponibile în toate țările, iar potențialul lor nu a fost încă valorificat pe deplin. Energiile regenerabile oferă o cale de ieșire din dependența de import, permițând țărilor să-și diversifice economiile și să le protejeze de fluctuațiile imprevizibile ale prețurilor combustibililor fosili. Poți obține energie la tine acasă prin montarea unor panouri solare cum sunt cele pe care le poți găsi pe https://www.mobilab.ro/.
Energia regenerabilă este mai ieftină
Energia regenerabilă este de fapt cea mai ieftină opțiune de energie în majoritatea părților lumii. Prețurile la tehnologiile de energie regenerabilă scad rapid. Scăderea prețurilor face energia regenerabilă mai atractivă peste tot, inclusiv în țările cu venituri mici și medii, de unde va veni cea mai mare parte a cererii suplimentare de energie electrică nouă.
Energia regenerabilă este mai sănătoasă
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 99% dintre toți oamenii din lume respiră aer care depășește limitele de calitate a aerului și le amenință sănătatea, iar peste 13 milioane de decese în întreaga lume în fiecare an se datorează unor cauze de mediu evitabile. Nivelurile nesănătoase de particule fine și dioxid de azotprovin în principal din arderea combustibililor fosili. Trecerea la surse curate de energie, cum ar fi eolianul și solarul, ajută astfel nu numai la abordarea schimbărilor climatice, ci și a poluării aerului și a sănătății.
Energia regenerabilă creează locuri de muncă
Fiecare dolar investit în surse regenerabile creează de trei ori mai multe locuri de muncă decât în industria combustibililor fosili. În plus, industriile legate de energie ar avea nevoie de încă 16 milioane de lucrători, de exemplu pentru a-și asuma noi roluri în producția de vehicule electrice și de aparate eficiente sau în tehnologii inovatoare, cum ar fi hidrogenul.
Energia regenerabilă are sens economic
Aproximativ 5,9 trilioane de dolari au fost cheltuite pentru subvenționarea industriei combustibililor fosili în 2020, inclusiv prin subvenții explicite, reduceri fiscale și daune asupra sănătății și mediului care nu au fost incluse în costul combustibililor fosili. În comparație, aproximativ 4 trilioane de dolari pe an trebuie investite în energie regenerabilă până în 2030, inclusiv investiții în tehnologie și infrastructură, pentru a ne permite să atingem emisii nete zero până în 2050.