eNose, nasul care detectează ateroscleroza și cancerul
Știința, de la zi la zi, tot face pași. Mereu aflăm, auzim, citim despre alte noutăți. De curând, cercetătorii din Israel, de la Institutul de Tehnologie Technion-Israel din Haifa, pentru deplină elocvență, au inventat un dispozitiv prin care pot fi descoperite afecțiunile cardiace.
Și nu doar, dispozitivul depistează și cancerul sau ateroscleroza, probleme legate de inimă. Respectiva invenție se numește nas electronic și, mai la obiect, eNose. Aceasta poate detecta, numai printr-un test de respirație, orice mici modificări moleculare în sângele unui pacient.
Nasul artificial folosește un rând de senzori de aur sensibili, submicroscopici (nanoparticule), care pot detecta mici modificări moleculare în sângele pacientului. Matricele sunt instruite pentru a identifica biomarkeri ai bolii și pentru a analiza grupurile cu risc ridicat pentru boli specifice, precum și pentru a monitoriza tratamentele la persoanele afectate de acea boală.
Prin această tehnologie, au fost verificate și confirmate numeroase cazuri de ateroscleroză, dar și de cancer, la unii pacienți de la Centrul Medical Rabin de la Petah Tikva-Campusul Beilinson.
De fapt, studiul tocmai a fost publicat în revista Cardiology sub titlul „Detectarea bolii coronariene folosind analiza respirației expirate”, dar totul, ne referim la eNose, a început acum 20 de ani, când prof. Hossam Haick de la Facultatea de Inginerie Chimică Wolfson a dorit să facă ceva special pentru un prieten de-al său care fusese diagnosticat cu cancer.
I-au fost alături în acest demers dr. Inbar Nardi, care, de fapt, a inițiat și a condus studiul în departamentul de cardiologie al lui Beilinson, și dr. Yoav Broza de la Technion. Ei au analizat și examinat dacă boala cardiacă sclerotică poate fi descoperită cu eNose. „Acesta este un studiu inițial care oferă motivație și justificare pentru dezvoltarea continuă a eNose, care și-a dovedit acum eficacitatea în domeniul bolilor de inimă”, a spus Nardi.
Studiul a arătat pentru prima dată că testul de respirație a putut separa corect pacienții cu artere normale de pacienții cu ateroscleroză – cu o sensibilitate de 69% și o specificitate de 67%. „Acesta este un studiu preliminar și extraordinar care oferă motivație și justificare pentru dezvoltarea continuă a tehnologiei eNose ca instrument de diagnosticare simplu, rapid și neinvaziv pentru diagnostic și în domeniul cardiologiei”, a mai spus Nardi.