Eolienele bagă spaima în fermieri. Ce se întâmplă la Brăila și în Ialomița
Dacă fermierii din Vestul țării au mari temeri legate de gazele de șist, în sud, altele sunt problemele: aici, eolienele stârnesc îngrijoare în rândul agricultorilor pentru că apar tot mai multe astfel de proiecte și încă fără știrea lor.
Fermierii spun că parcurile eoliene scot din circuitul agricol suprafețe mari de teren, iar mai mult, le îngreunează accesul pe anumite parcele. Cel mai grav este, însă, faptul că ele sunt amplasate pe terenuri foarte bune, unde s-ar putea pune la punct instalații de irigații ori în aceste condiții este practic imposibilă utilizarea lor.
Acum, în piață, interesul este mare, mai ales, pentru județele Ialomița și Brăila, unde există astfel de parcuri eoliene, dar și urmează să mai apară și altele.
“Cu siguranță, nu avem nimic împotriva energiei regenerabile, sunt la îndemâna noastră, dar amplasarea sau construcția acestor instalații să se facă acolo unde nu încurcă pe nimeni. Avem zone colinare, nu avem nimic împotrivă să fie amplasate acolo instalațiile eoliene, însă, am constatat zilele trecute alături de colegii din zona de sud a țării că au împânzit pe vreo 3-4 comune între județul Ialomița și Brăila mai multe terenuri arabile cu utilaje de construcție și ne-am întrebat despre ce este vorba”, a declarat la AgroTv Ionel Arion, președintele Federației Pro Agro.
De neînțeles este, însă, de ce autoritățile care dau aprobările – Direcțiile Agricole Județene, după câte se pare, în cazul de față, nu se consultă și cu fermierii, primii afectați, de astfel de aceste decizii.
“Am investigat un pic și am văzut că sunt în plan a se construi un număr destul de mare de instalații eoliene, culmea este că sunt exact în amplasamentele unde este cel mai mai ușor de construit o instalație de irigat pe o suprafață destul de mare. Aceste eoliene sunt amplasate fie la jumătatea parcelei, fie chiar în mijlocul ei, iar ele vor avea nevoie de drumuri de acces etc. Dacă la început s-ar fi consultat și cu fermierii din zonă, poate că s-ar fi găsit soluții mult mai bune de amplasare a instalațiilor”, a precizat Arion.
Pe de altă parte, nu se tine cont nici de faptul că statul alocă sume importante pentru investițiile în infrastructura primară de irigații, care mai apoi sunt anulate de astfel de proiecte.
“Cert este că statul a dat autorizația și nu a ținut cont de nimeni în zonă, ba mai mult, tot statul vine și investește sute de milioane de euro în infrastructura de irigații pe care fermierii vor fi văduviți în a o folosi, pentru că nu vor putea să utilizeze instalații automate pe niște suprafete care totuși au forme regulate și suprafață plană, este foarte ușor să investim acolo în irigații, dar ne vom lovi de o instalație care rămâne permanent pe teren. Nu este ceva temporar și nu putem să mai revenim asupra construcției acestor instalații și autorizări de construcție, pentru că fie un minister, fie altul dă o aprobare fără să țină cont că ar trebui să se sfătuiască unul cu celălat”, a mai spus Arion.
Se pregătește al patrulea parc eolian la Brăila
La Brăila există, în prezent, trei parcuri eoliene, cel mai mare fiind cel de la Gemenele, care se întinde pe 60 hectare, cu 25 de turbine. Se mai adaugă alte trei la Dropia – Însurăței și cinci la Vultureni – Cireșu, potrivit informațiilor din piață.
Acum, urmează să fie realizat un altul la Salcia – Tudor pe o suprafață de 8 ha.
În Ialomița, în schimb, există un singur parc eolian cu 44 centrale eoliene care funcționează din 2014. Acesta se află pe teritoriul localităților Vlădeni (aici se află 22 de centre eoliene), Făcăeni și Mihail Kogălniceanu.
România și-a propus prin Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) ca ponderea energiei din surse regenerabile în consumul total de energie să sporească până în 2030 prin creșterea capacității instalate de centrale eoliene și fotovoltaice, precum și prin majorarea numărului de prosumatori. Țara noastră vrea să ajungă până în 2030 la capacități nete instalate de 5,1 GWh de solar și 5,3 GWh de eolian. Per total, România și-a propus ca în perioada 2021-2030 să instaleze capacități adiționale de 6,9 GW din surse regenerabile.
Cei mai mari producători de energie eoliană din Europa sunt Marea Britanie, Germania şi Danemarca.