”Epidemia de rujeolă evoluează în continuare”, avertizează ministrul Rafila

Publicat: 12 mai 2024, 17:23, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
”Epidemia de rujeolă evoluează în continuare”, avertizează ministrul Rafila
Spitale noi în România. Ministrul Sănătăţii: „În perioada 2028 - 2029 vor fi gata trei regionale”

”Epidemia de rujeolă evoluează în continuare”, avertizează ministrul Sănătății, recomandând vaccinarea copiilor, inclusiv a adulților care n-au trecut prin boală sau nu sunt vaccinați.

”Epidemia de rujeolă evoluează în continuare în România. Sunt câteva judeţe care sunt mai afectate. În general, focare care apar apar acolo unde sunt comunităţi cu grad redus de acoperire vaccinală”.

Ministrul Sănătății a mai precizat că rujeola ”evoluează în toată Uniunea Europeană, dar în România, probabil, mai mult decât în alte țări”.

Vaccinarea la medicul de familie

Pentru a evita boala și mai cu seamă complicațiile acesteia, care pot fi grave mai ales în cazul adulților, soluția este vaccinarea.

”Încurajăm parinţii care nu şi-au vaccinat încă copiii să o facă, pot să o facă la medicul de familie, chiar şi adulţii care nu au trecut prin boală sau nu au fost vaccinaţi o pot face, pentru că formele care apar, şi de multe ori decesele, au apărut la adolescenţi sau la adulţi care nu erau protejaţi.  Ori dacă intră în contact o astfel de persoană cu un copil care are pojar, forma e mult mai agresivă la adult, pentru că avem şi alte boli, şi altă vârstă, şi reacţionăm diferit”, explică ministrul Sănătăţii.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în perioada 01.01.2023 – 28.04.2024, în România au fost notificate 13 985 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 15 decese : 4 în județul Brașov, 4  în Municipiul București, 3  în județul Giurgiu, 2  în județul Argeș, 1 în județul Mureș și 1 în județul Sibiu.

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, în data de 5 decembrie, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârste între 9 și 11 ani, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.

Ministrul Sănătății subliniază că rujeola sau pojarul este o boală infecțioasă contagioasă, care pote produce complicații chiar decese.

Organizația Mondială a Sănătății este îngrijorată de viteza cu care se răspândește rujeola la nivel global: o creștere cu 79% într-un singur an.  „Ne așteptăm, de asemenea, la o creștere a numărului de decese”, a declarat Natasha Crowcroft, consilier tehnic pentru rujeolă și rubeolă la OMS.