Epidemiolog, mesaj pentru cei care sunt sceptici privind vaccinul anti-Covid: Toate guvernele vor răul popoarelor?
Nu de puține ori am auzit oamenii că nu vor să își facă vaccinurile din diverse motive. Același lucru se întâmplă și acum, în contextul apariției unui vaccin anti-COVID. Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, le transmite un mesaj celor care critică vaccinurile și vorbește despre eforturile făcute la nivel mondial pentru a se găsi soluții în ceea ce privește acest vaccin.
„Când avem această perspectivă a unui vaccin de succes de ce să ne riscăm viața cu o boală cu o evoluție imprevizibilă?
Sunt unii care au spus pe diverse canale media, și unii erau chiar medici, că nu au încredere în vaccinare, că vaccinul a fost scos în timp scurt. Aveam alte așteptări de la gândirea lor medicală. Nu le mai am.
Sunt motive pentru care acest vaccin a fost obținut în timp foarte scurt, pentru că e vorba de o prioritate mondială cum poate nu am avut niciuna până acum. Este o implicare a firmelor producătoare la un nivel fără precedent”, a declarat Popovici, la Digi24.
El a precizat că pentru a fi posibilă dezvoltarea unui vaccin într-un timp atât de scurt, s-au investit sume enorme de bani.
Epidemiolog: Toate guvernele doresc răul popoarelor?
„Până acum se respectau toate etapele în sensul de birocrație, așa că s-a economisit timp. Erau procese de stabilire a prețului, de marketing, nici acestea nu au mai fost considerate necesare.
Plus că a contat disponibilitatea subiecților participanți la testare. Dacă înainte erau în jur de 25.000 voluntari global pentru studii clinice, acum numărul de voluntari depășește necesarul. A existat posibilitatea să se lucreze din plin pe toate fazele.
Plus că avem posibilitatea ca prin modele matematice să reușim să vedem care produse sunt eficiente. Am încredere în acest vaccin.
Înainte de a spune da sau nu, trebuie să ne întrebăm dacă avem încredere în guvernele statelor. Toate guvernele doresc răul popoarelor lor? Ar trebui să fim superficiali să credem asta.
Trebuie să ne gândim dacă avem încredere în cercetarea internațională, care, de-a lungul timpului a găsit soluții care au salvat numeroase vieți”, a explicat Emilian Popovici.