”Epidurala” poate reduce riscul complicațiilor după naștere!
Un studiu britanic demonstrează că anestezia epidurală poate reduce riscul de complicații grave cu 35%, în cazul femeilor, după ce au născut.
Esențială pentru a atenua durerea mamei în timpul nașterii , epidurala ajută și la evitarea complicațiilor grave. Aceasta este concluzia unui studiu al universităților din Glasgow și Bristol (Marea Britanie), publicat în aprilie în The BMJ și difuzat recent de Huffington Post.
Cercetătorii au urmărit 567.216 femei care au născut în spitale scoțiene între 2007 și 2019, inclusiv 125.024 care au beneficiat de o epidurală. Această anestezie presupune injectarea unui anestezic la nivel local, în spațiul din zona nervilor spinali ai regiunii lombare.
Rezultatele studiului indică faptul că epidurala poate reduce semnificativ riscul de mortalitate maternă, în special al femeilor care nasc prematur sau au antecedente medicale.
Această anestezie poate reduce riscul de complicații grave cu până la 35%, spun autorii acestui studiu.
Printre riscurile mai ușor de evitat, medicii citează atacurile de cord, eclampsia și histerectomiile.
Eclampsia este o complicație severă a preeclampsiei: hipertensiune arterială și prezența de proteine în exces în urină după săptămâna a 20-a de sarcină. Este și eclampsia postpartum instalată în primele 48 de ore de la naștere. Histerectomia este o intervenție chirurgicală ginecologică de îndepărtare a uterului, cu sau fără col uterin. Această intervenție chirurgicală poate fi efectuată cu sau fără îndepărtarea ovarelor și a trompelor uterine.
Femeile care nasc prematur și cele cu antecedente medicale ar fi deosebit de expuse. „Prin extinderea accesului și îmbunătățirea gradului de conștientizare, putem reduce semnificativ riscul de consecințe grave asupra sănătății și putem asigura experiențe de naștere mai sigure”, a spus profesorul Rachel Kearns, autorul principal al studiului.
În februarie 2024, un alt studiu publicat în The BMJ a demonstrat că există un decalaj de 4% în practicarea acestei proceduri între femeile dintr-un mediu social privilegiat și cele dintr-un mediu mai modest. Prin urmare, cercetătorii și-au încheiat concluziile, cerând înlesnirea accesului la acest tip de anestezie pentru toate femeile însărcinate, în special pentru cele vulnerabile.