Episcopia Alexandriei reacționează: Preotul acuzat de falsificarea documentelor și delapidare, suspendat și trimis în judecată
Episcopia Alexandrei a oferit prima reacție în cazul preotului care este acuzat că a furat un milion de euro din banii parohiilor. Astfel, preotul reținut pentru falsificarea documentelor și solicitarea de fonduri publice pe care le-a folosit ulterior pentru cumpărături personale și pentru alții, „a fost oprit de la cele sfinte, suspendat din funcție și trimis în judecata Consistoriului Eparhial”, a anunțat Episcopia Alexandriei și Teleormanului.
„Din punct de vedere administrativ-bisericesc, acest preot a fost oprit de la cele sfinte, suspendat din funcție și trimis în judecata Consistoriului Eparhial. Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Teleorman precizează că Regretăm profund că un slujitor al Bisericii este cercetat într-un dosar penal, asigurăm că vom acorda tot sprijinul autorităților competente pentru stabilirea adevărului și reiterăm faptul că un astfel de caz nu reprezintă modelul slujirii preoțești”, potrivit unui comunicat de presă al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului.
Preot din Alexandria acuzat de furtul a un milion de euro
Polițiștii din Teleorman au reținut, joi, un preot din Alexandria. Nicu Chiriță, în vârstă de 62 de ani, este acuzat că ar fi folosit pentru cumpărături personale aproape un milion de euro. Banii erau primiți de preot de la primărie și de la bugetul național pentru a repara bisericile ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ și ‘Sfântul Mare Mucenic Mina’.
Din cercetări a reieșit că, în perioada 2016 – 2022, folosindu-se de calitatea de funcționar, în mod repetat și în scopul realizării aceleiași rezoluții infracționale, ar fi falsificat, prin contrafacerea scrierii, mai multe înscrisuri, pentru justificarea unor sume de bani primite din bugetul local, respectiv național, ca titlu de sprijin financiar pentru reparații și construcții la lăcașurile de cult al căror responsabil este, a informat IPJ Teleorman
De asemenea, în perioada 2016 – 2021, în aceleași condiții, din sumele de bani obținute cu titlu de sprijin financiar de la bugetul local, respectiv național, și-ar fi însușit diverse sume din conturile bancare ale celor două parohii, prin retrageri de numerar de la bancomate și de la casieria unității bancare, și ar fi efectuat plăți pentru achiziții de bunuri și servicii în interes personal și pentru alte persoane, prejudiciul total fiind de peste 4.900.000 de lei.