Episodul 4: Condiţiile care au favorizat dezvoltarea grupării de familii şi cumetrii care conduce din umbră AFER
Urmând celor trei episoade anterioare, prezentăm un material cu detalii despre mediul în care s-a putut dezvolta şi în care a putut prinde putere gruparea de persoane care au amanetat siguranţa feroviară în România.
Gruparea din AFER nu ar fi atât de puternică şi nu şi-ar putea îndeplini obiectivele dacă nu ar beneficia de cel puțin trei factori favorizanți, respectiv:
- Lipsa unei echipe puternice şi bine închegate în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii la nivel de vârf pe domeniul feroviar. În unele direcții şi structuri din MTI există persoane obediente faţă de gruparea din AFER, persoane care îi fac jocurile, o protejează şi o susțin.
De exemplu, protejarea neregulilor făcute de M.M.C şi G.M. ar fi una din principalele griji ale acestor persoane. Din această cauză, aparatul politic instalat la MTI (în principal ministrul, secretarii de stat şi directorii de cabinete) nu au suficiente instrumente şi nici puterea necesară pentru a proceda la reformarea şi remedierea problemelor AFER în timpul unui mandat, chiar dacă pe verticală ar exista o asemenea intenție.
Sunt numeroase astfel de precedente în mandatele ultimilor miniștri. Caracatița despre care am vorbit în Episodul 1, care începe din zona cercurilor feroviare private, trece prin AFER, ajungând în direcțiile de specialitate şi structurile din MTI, a blocat şi va bloca înfăptuirea oricărui demers în acest sens. Astfel, rezistența la reformă este uriașă, fapt recunoscut oficial şi de fostul ministru Cătălin Drulă;
- Caracterul foarte slab ca manager al lui V.I. (actualul director general al AFER) şi stilul lunecos şi evaziv al lui G.M. (actualul director al ASFR), el însuşi membru al grupării.
La investirea sa în funcţie în ianuarie 2020, V.I. promitea multe şi se lăuda că va face reformă în AFER, inclusiv că va schimba directorul economic. La începutul mandatului, V.I. a fost apreciat, inclusiv din partea unui număr mare de angajaţi cu funcții de execuție. Cu timpul, gruparea l-a învăluit sau liniștit pe V.I., pentru ca ulterior să nu a mai facă probleme nici unui membru al grupării. Mai mult, este foarte influențat de către G.B. directorul economic al AFER, luând de bune tot ceea ce îi spune și îi oferă aceasta. Practic, G.B. îl domină cel puțin din punct de vedere decizional.
Legat de G.M., lucrurile sunt mai complicate. Cel puțin la suprafață, G.M. nu se află pe aceeaşi linie de interese cu alți membri ai grupării. Numirea sa la ASFR a constituit o contră puternică dată altor membrii, deoarece el nu rezonează în totalitate cu indicațiile şi cu jocurile lor. Nu ale lor, dar ale altora, da! Este evaziv, imprevizibil şi nu ia atitudine, acceptând situația ca atare. Fuge mereu de răspundere. În plus, are propriile sale afaceri în domeniul feroviar, pe care le coordonează eficient de pe funcția de director al ASFR. Despre aceste afaceri se va povesti detaliat în episoadele viitoare. Practic, senzația este aceea că nu G.M. conduce ASFR, însă este unul dintre cei care conduc din umbră AFER. Există zvonuri conform cărora G.M. ar fi şi el omul cercurilor private, doar că are un canal diferit de subordonare, unul care trece prin „spatele” Golden Blitz. Miroase a ochi albaștri;
- Teama celor mai mulți angajați ai AFER faţă de cei din conducerea instituției.
Încă din 2015 sub oblăduirea lui G.D., gruparea a pus la punct în AFER un adevărat sistem de șantaj şi de suprimare. În prezent acest sistem este coordonat de M.M.C, M.C. şi G.B. Cine nu face parte din grupare, cine nu devine un informator al ei, cine nu se lasă racolat sau cine nu este șantajabil din partea acesteia este considerat ca fiind dușman, fiind suprimat sub diverse forme sau cel puțin ignorat, încercându-se cu orice ocazie să-i fie dovedită pe nedrept „inutilitatea” perspectivei persoane. Camerele 3, 10 şi 22 din sediul AFER formează sediul acestui sistem.
Vom aduce în episoadele viitoare detalii concrete despre rolurile, modul de lucru şi obiectivele fiecărui membru al grupări. Toți cei 11.