Epopeea Iernut: De ce nu se mai termină ”centrala care nu se mai termină”? Explicații oficiale
- Motivele invocate de antreprenor pentru întârzierea lucrărilor
- apariția unor probleme depistate la echipamente (coroziune, umiditate – necesar a fi înlăturate);
- lipsa de cooperare din partea creditorilor (foști subcontractanți) ai Romelectro SA. Lipsa de cooperare a subcontractanților provine din cauza datoriilor uriașe asociate cu procesul de insolvență al Romelectro SA;
- erori și caracterul incomplet al ingineriei electrice, și instrumentație, și control. Menționăm faptul că Ingineria a fost Supervizată anterior de către Duro Felguera S.A. și Romelectro S.A.) asistență tehnică a furnizorilor esențiali.
Romelectro a intrat în insolvenţă la data de 03.02.2022 ca urmare a incapacităţii de plată a datoriei scadente ce se ridica la suma de 227.000.000 lei. Starea de insolvabilitate s-a instalat mult mai devreme, încă din 2019 ca urmare a intrării în vigoare a OUG 114/2018 prin care aproape s-a dublat salariul minim în domeniul construcţiilor şi a pierderilor din contractele încheiate cu ROMGAZ, Transelectrica şi Hidroelectrica. Pierderile operaţionale s-au majorat în perioada 2020-2021 pe fondul restricţiilor de deplasare, a regulilor de izolare şi limitării numărului de muncitori pe şantiere.
- Termenul real de punere în funcțiune a centralei de gaze de la Iernut
Pentru încadrarea în termenul de execuție este necesară executarea unor lucrări/operații (precum, dar fără a se limita la finalizare montaj mecanic, electric, instrumentație și control, compresoare gaz, grupuri diesel de oprire în siguranță și restaurare SEN, instalații PSI, stație de finisare apă demineralizată, spălări/suflări conducte, teste de presiune, teste la rece și la cald, probe, first fire turbine cu gaz).
Executarea acestor lucrări presupune organizarea și mobilizarea excepțională a EXECUTANTULUI (DURO FELGUERA) în șantier, astfel încât la data de 02 noiembrie 2024 să înceapă testele de anduranță de 30 de zile.
SNGN ROMGAZ SA a solicitat DURO FELGUERA implementarea unui Plan privind accelerarea ritmului de progres al lucrărilor pentru punerea în funcțiune a CCGT Iernut la data asumată prin contractul de lucrări.
În cazul în care planul de accelerare nu permite punerea în funcțiunc a ccntralci integral în luna decembrie 2024, ROMGAZ va insista și va face demersuri pe lângă Executant ca cel puțin jumătate de centrală să fie sincronizată cu SEN până la finalul anului 2024, urmând ca restul de centrală să fie pusă în producție nu mai târziu de luna mai 2025 (după finalizarea tuturor testelor, teste fără de care centrala IERNUT nu poate fi pusă în producție fără consecințe asupra echipamentelor – după cum se poate observa majoritatea lucrărilor rămase de executat sunt aferente realizării verificărilor și testelor).
ROMGAZ consideră ca nu mai există niciun risc ca centrala să nu fie pusă în productie termenele indicate mai sus fiind realizabile (respectiv parțial – decembrie 2024 și integral mai 2025), proiectul fiind unul cu adevărat recuerat, se spune în document.
- Penalități contractuale
Conform prevederilor contractuale, în cazul în care DURO FELGUERA nu va pune în funcțiune centrala de la Iernut, se vor aplica clauzele penalizatoare (penalități de întârziere) reglementate de contractul încheiat pentru finalizarea centralei. În cazul nepunerii în funcțiune a centralei, conform clauzelor contractuale, ROMGAZ va putea, pe lângă impunerea de penalități, să execute garanția de bună execuție și să recupereze de la Antreprenor toate costurile suplimentare și prejudiciile directe suferite ca urmare a rezilierii (în cazul unei eventuale rezilieri).
Conform informațiilor furnizate de conducerea SNGN ROMGAZ SA, până la momentul de față, atunci când a fost cazul, au fost aplicate rețineri pentru neatingerea unor puncte de referință din Contractul de execuție, se mai arată în documentul semnat de secretarul de stat Nițulescu.
Deschidere parțială în acest an
Deși construcția centralei este aproape finalizată, întârzierea semnificativă a proiectului aduce noi provocări în ceea ce privește punerea sa în funcțiune. „Antreprenorul a prezentat mai multe planuri de remediere a centralei. Avem mai multe opțiuni pentru punerea ei în funcțiune. Încercăm să venim cu 215 MW (jumătate din capacitate – n.r.) până la finalul acestui an. Depinde foarte mult de testele de presiune”, a declarat recent Răzvan Popescu în cadrul conferinței ZF Piața de Capital. El a subliniat că turbinele centralei, care au fost neutilizate timp de doi sau chiar trei ani, necesită teste riguroase. „Este ca o mașină nouă pe care ai cumpărat-o și ai ținut-o în garaj. Testele de presiune ne vor spune de fapt când va putea fi pusă centrala în producție comercială”, a mai spus acesta.
Urgența finalizării investiției
Importanța finalizării centralei până la 31 decembrie 2024 este accentuată de contextul în care Romgaz a obținut fonduri prin Planul Național de Investiții pentru acest proiect. Potrivit unei comunicări transmise Bursei de Valori București pe 27 decembrie 2023, compania a reiterat că data limită de finalizare nu poate depăși 31 decembrie 2024. Nerespectarea acestui termen ar putea duce la pierderea fondurilor alocate, o situație care ar avea consecințe semnificative pentru companie.
O istorie marcată de controverse
Centrala de la Iernut a avut un parcurs tumultuos de la începuturile sale, cu lucrări începute în urmă cu opt ani și un termen inițial de finalizare stabilit pentru 2020. Proiectul a fost realizat printr-un contract cu asocierea controversată formată din compania spaniolă Duro Felguera și cea românească Romelectro, în valoare de 268 milioane de euro plus TVA. În 2021, Romgaz a reziliat contractul din cauza „încălcării constante a obligațiilor contractuale” de către asociere, care nu a reușit să finalizeze lucrările în termenul stabilit.
După reziliere, Romgaz a semnat un nou contract cu aceeași companie spaniolă, invocând că lucrările sunt gata în proporție de 90% și alegerea unui alt constructor ar fi generat întârzieri suplimentare. Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a declarat în iulie că există „șanse” ca centrala să fie pusă în funcțiune în luna decembrie a acestui an.