”EPOPEEA PLAGIATULUI” în România. De la Elena Ceaușescu la Nicolae Ciucă
Poate că întâiul plagiat notoriu al țării este cel al soției fostului dictator, Elena Ceaușescu. În ultimii ani însă mai mulți lideri politici au fost acuzați de plagiat. Cel mai notoriu caz de plagiat în politica românescă este al fostului prim-ministru Victor Ponta, în timp ce ultimul este cel al premierului Nicolae Ciucă. Totuși, plagiatul, în fapt o formă de furt, a afectat arareori cariera unui politician român.
Noțiunea de „plagiat” este veche în mediul academic, însă relativ recentă în discursul public din România. S-ar crede după cazurile descoperite în ultimii ani că plagiatul pare endemic în România. Elena Ceaușescu nu avea luat bacalaureatul dar puterea soţului său, dictatorul Nicolae Ceauşescu a făcut ca Universitatea din Bucureşti să îi acorde titlul de doctor. Lucrările ştiinţifice care au apărut sub semnătura Elenei Ceauşescu au fost redactate de către alţi cercetători care au rămas anonimi.
Cazul Victor Ponta, acuzat în 2012 că și-a plagiat lucrarea de doctorat, a deschis o cutie a Pandorei în care se aflau pitite nume ale unor personalități publice importante. Printre acestea, oameni din politică, din justiție sau din sistemul de poliție. Cele mai multe plagiate ale acestora au fost devoalate prin investigații de presă.
Florin Roman, noul ministru al Digitalizării, se adaugă acestei liste. Presa a dezvăluit că oficialul a plagiat lucrarea de disertație. Aceasta ar conține zece pagini copiate integral din cursul unui profesor timișorean, din anul 2007-2008. Chestionat pe această temă, liberalul Florin Roman a spus că nu a făcut decât să respecte bibliografia. „Ți se dă acea bibliografie să îți iei niște surse de informare, să le relaționezi cu ce gândești tu”, a spus Roman.
Acuzația adusă noului ministru al Digitalizării vine după ce tot presa a ridicat semne de întrebare cu privire la existența unei cărți pe care Roman a precizat în CV că ar fi scris-o. Liberalul însuși nu a reușit să facă rost de propria carte pentru a o trimite jurnaliștilor.
Florin Roman este doar unul dintre politicienii asupra cărora, în ultimii ani, au existat suspiciuni de plagiat. Poate cea mai bună radiografie a fenomenului a făcut-o, în 2016, Robert Negoiță, acuzat la rându-i de plagiat și cercetat și penal, la acel moment, pentru o astfel de faptă: „Toată lumea o făcea, am făcut-o și eu”.
De ce tolerează partidele plagiatorii
Revenind la Victor Ponta și la al său caz celebru. Fostul premier a fost cercetat penal pentru infracțiuni privind drepturile de autor, însă dosarul său a fost clasat de Parchetul General după ce între lucrarea de doctorat a lui Ponta și cea pe care se presupune că a copiat-o „nu exista identitate totala de structură, ci doar o identitate parțiala de structură”. Lipsa unei practici unitare privind infracțiunile de plagiat au făcut astfel ca aceste cazuri de furt intelectual să fie foarte greu sancționate din punct de vedere penal. Singurele sancțiuni, și asta doar în acele cazuri în care plagiatul a fost confirmat, rămân cele de natură administrativă. Retragerea lucrării plagiate și, dacă e cazul, a beneficiilor izvorâte din existența acesteia. Pentru politicieni, însă, astfel de cazuri ar trebui să aibă și efecte de altă natură. Știrbirea imaginii în fața electoratului, pierderea susținerii din partea partidului sau retrogradarea din anumite funcții politice. Acest lucru nu se întâmplă.
Alți politicieni celebri acuzați de plagiat
Gabriel Oprea. A fost vicepremier al României și ministru al Apărării. Oprea a fost acuzat că a plagiat lucrarea de doctorat care, în 2016, i-a fost retrasă. În același an, a fost reales în funcția de senator în Parlamentul României.
Ioan Mang. A fost ministru al Educației în timpul guvernului Ponta. A demisionat tocmai din cauza acestor acuzații, însă asta nu l-a împiedicat să candideze pentru o nouă demnitate publică. În prezent este deputat. Plagiatul său a fost confirmat în 2015.
Constantin-Florin Mituleţu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), este acuzat că a plagiat peste jumătate din teza de doctorat susținută în 2016 în cadrul Universtității Naționale de Apărare „Carol I”.
Neculai Onțanu, fost primar al Sectorului 2. A fost acuzat că și-a plagiat teza de doctorat, la care coordonator îi fusese Gabriel Oprea. Onțanu a renunțat benevol la calitatea de doctor.
Radu Stroe, fost ministru de Interne în timpul guvernării USL. A devenit doctor tot sub tutela lui Gabriel Oprea, fiind reclamat pentru plagiat, în 2019, de Academia SRI.
Mihai Tudose, fost premier al României. A devenit doctor la Academia SRI, sub coordonarea lui Gabriel Oprea. După ce a fost acuzat de plagiat, a cerut instanței retragerea calității de doctor.
Mihai Stănișoară. Fost consilier prezidențial pe probleme de securitate și ministru al Apărării în guvernul Tăriceanu, a fost acuzat de plagiat în 2015. Ulterior, Academia SRI a confirmat suspiciunile.