Era bun Ceaușescu că ne ținea în frig? Studiul care îi „incriminează” pe români că preferă mai cald în locuințe decât majoritatea europenilor!
Un grad în minus în casă ar putea duce la o scădere de șapte procente a facturilor la încălzire. Un studiu recent arată că românii preferă să aibă mai multe grade în locuință în comparație cu alți locuitori din Europa.
În timpul sezonului rece, românii preferă să-și încălzească locuințele până la o temperatură de 22 de grade, arată un studiu realizat recent de Unlock Research și comandat de Societatea Omului Sănătos.
„Românii preferă temperaturi mai ridicate în casă, poate și pentru că foarte multă vreme am stat la frig și după ce stai mult la frig, începi să te gândești că e foarte bine la căldură și e greu să renunți. Britanicii stau la 18 grade, spaniolii stau chiar la 17 și sunt alte state europene unde temperaturile coboară chiar și spre 16 grade, ceea ce nu este cazul la noi. În orașe, în general, românii preferă temperaturi chiar peste 22 de grade Celsius”, a spus Oana Igrișan, una dintre fondatoarele asociației, pentru Radio Europa FM.
Capitalismul la care visau românii pe vremea lui Ceaușescu
Dacă scădem un grad în locuință, am putea să economisim bani prin reducerea facturilor la încălzire. „Organizația Mondială a Sănătății recomandă o temperatură între 18 și 20 de grade maximum în case, iar în dormitoare temperatura ar trebui să fie mai scăzută pentru a avea un somn bun”, mai spune Oana Igrișan. Studiul a fost realizat online în decembrie 2021 pe un eșantion de 600 de respondenți din toată țara, din mediul urban, femei și bărbați, cu vârsta de peste 20 de ani.
Lăsând la o parte faptul că OMS recomandă și temeratura din case, rezultă că românii ar trebui să facă „economie la căldură”. OK, cu toții am înțeles despre ce e vorba, de fapt. Să ne aducem un pic aminte ce însemna CAPITALISMUL (cu majuscule, căci poate s-a uitat sensul „problemei”, metaforic vorbind) acela la care visau românii pe vremea lui Ceaușescu: bunăstarea oamenilor… Scuzați-ne dacă acum vrem să trăim mai bine.