Erdogan nu vrea să-l supere pe Putin. Rusia este principalul furnizor de gaze și de turiști al Turciei
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că nu poate face nimic în ceea ce privește sancțiunile impuse de Occident Rusiei, întrucât aceasta este principalul furnizor de gaze și de turiști al Turciei.
În ce priveşte sancţiunile occidentale impuse Rusiei, Erdogan a spus că Turcia “nu poate face nimic” pentru a adăuga presiune având în vedere dependenţa energetică de Rusia şi alte legături economice cruciale. Rusia rămâne principalul furnizor de gaze şi de turişti pentru Turcia, cu care construieşte prima centrală nucleară de pe teritoriul turc. “Nu îmi pot lăsa cetăţenii în frig. Nu pot reduce industria noastră la zero. Trebuie să ne apărăm aceste interese”, a declarat Erdogan.
De asemenea, Erdogan i-a transmis omologului să rus, Vladimir Putin, să găsească o ieșirte onorabilă din conflictul provocat în Ucraina și să devină un arhitect al păcii.
În avion, în drum spre summit-ul NATO ce a avut loc azi la Bruxelles, Erdogan le-a declarat juranaliștilor care-l însoțeau că Putin ar trebui să se retragă din războiul iscat. “Trebuie să-i spunem acum: ar trebui să fii arhitectul paşilor spre pace. Ar trebui să căutăm să rezolvăm acest conflict încurajând o ieşire onorabilă’, le-a spus Erdogan jurnaliştilor în avionul care îl aducea de la summitul NATO de la Bruxelles, conform unui comunicat al preşedinţiei de la Ankara, citat de AFP.
Totodată, Erdogan şi-a anunţat intenţia de a discuta cu Putin şi cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski pentru a evalua detaliile reuniunii NATO. Conform presei turce, discuţia cu Zelenski va avea loc vineri.
Ankara se consideră un mediator în conflictul din Ucraina şi are relaţii apropiate atât cu aceasta, cât şi cu Rusia.
Potrivit lui Erdogan, Kievul şi Moscova sunt de acord asupra a patru puncte de negociere din şase – renunţarea de către Ucraina la aderarea la NATO, retragerea obstacolelor în calea folosirii limbii ruse, acceptarea unei dezarmări parţiale, garanţii de securitate -, însă părţile rămân în dezacord cu privire la probleme teritoriale.
“Însă Ucraina este, desigur, un stat. Iese din discuţie (pentru Kiev) să accepte o dezarmare completă, dar partea ucraineană este pregătită să facă (unele) compromisuri”, a dat asigurări Erdogan, precizând că discuţiile sunt mai dificile în privinţa statutului regiunii separatiste Donbas şi a peninsulei Crimeea.