Eritritol, unul dintre cei mai puternici factori de risc cardiac?
Un înlocuitor al zahărului numit eritritol – folosit pentru a adăuga în vrac sau pentru a îndulci stevia, fructul călugărului și produsele keto, cu conținut de zahăr redus – a fost asociat cu coagularea sângelui, accident vascular cerebral, atac de cord și moarte, potrivit unui studiu, anunță CNN.
„Persoanele cu factori de risc existenți pentru boli de inimă, cum ar fi diabetul, aveau de două ori mai multe șanse de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral dacă aveau cele mai ridicate niveluri de eritritol în sânge”, arată un studiul, publicat în revista „Nature Medicine” și citat de CNN. „Gradul de risc nu a fost deloc unul modest”, a spus autorul principal al studiului, Dr. Stanley Hazen, director al Centrului de Diagnostic și Prevenire Cardiovasculare de la Cleveland Clinic Lerner Research Institute.
Cercetările suplimentare de laborator și animale prezentate în studiu au arătat că eritritolul părea să provoace coagularea mai rapidă a trombocitelor din sânge. Cheagurile se pot rupe și pot ajunge la inimă, declanșând un atac de cord, sau la creier, declanșând un accident vascular cerebral (AVC).
La fel cu sorbitolul și xilitolul, eritritolul este un alcool de zahăr, un carbohidrat care se găsește în mod natural în multe fructe și legume. Are aproximativ 70% din dulceața zahărului și este considerat fără calorii, potrivit experților. Fabricat artificial în cantități masive, eritritolul nu crește glicemia și are un efect laxativ mai puțin decât alți alcooli de zahăr. „Eritritolul arată ca zahărul, are gust de zahăr și poți prepara dulciuri cu el”, a spus Hazen, care conduce și Centrul pentru Microbiom și Sănătate Umană al Clinicii Cleveland.
Descoperirea legăturii dintre eritritol și problemele cardiovasculare a fost pur accidentală, a spus Hazen: „Nu ne așteptam niciodată la asta. Nici măcar nu l-am căutat”. Cercetarea sa viza un obiectiv simplu: găsirea de substanțe chimice sau compuși necunoscuți în sângele unei persoane care ar putea prezice riscul unui atac de cord, AVC sau deces în următorii trei ani. Așa au descoperit nivelurile ridicate de eritritol la persoanele cu risc mare de a face AVC sau atac de cord. Apoi autorii studiului și-au îndreptat atenția asupra produselor pentru diabetici și cu conținut redus de zahăr, dar cu eritritol, din piața alimentară americană și au constat că acesta e prezent în cantități mari.
Într-o ultimă parte a studiului, opt voluntari sănătoși au băut o băutură care conținea 30 g de eritritol, cantitatea pe care o consumă mulți oameni din SUA, iar testele de sânge efectuate în următoarele trei zile au urmărit nivelurile de eritritol și riscul de coagulare. „Treizeci de grame au fost suficiente pentru a face ca nivelurile de eritritol din sânge să crească de o mie de ori”, a spus Dr. Stanley Hazen și a adăugat: „În mod normal nu mă urc pe un piedestal și sun alarma, dar acesta este un lucru pe care cred că trebuie să îl analizăm cu atenție”.
Fără studii științifice suplimentare care să confirme sau să infirme constatările echipei dr. Hazen, eritritolul va rămâne în continuare, în produsele alimentare de pe rafturile magazinelor din SUA, Europa, dar și România.