Escaladare militară în Marea Neagră: Rusia atacă zona Insulei Șerpilor cu rachete de croazieră

Publicat: 24 aug. 2024, 15:11, de Autor: Andrei Ceausescu, în Război Ucraina , ? cititori
Escaladare militară în Marea Neagră: Rusia atacă zona Insulei Șerpilor cu rachete de croazieră

În noaptea de 23 spre 24 august, forțele ruse au lansat un atac aerian asupra sudului Ucrainei, concentrându-se pe zona strategică a Insulei Șerpilor. Potrivit raportului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, bombardiere rusești Tu-22M3 cu rază lungă de acțiune au tras patru rachete de croazieră Kh-22 către Insula Șerpilor, amplificând tensiunile din această regiune disputată.

Atacul a fost dublat de lovituri aeriene asupra regiunii Herson, unde au fost utilizate bombe aeriene ghidate, provocând daune suplimentare. În același timp, apărarea aeriană ucraineană din sudul țării a reușit să distrugă cinci drone de recunoaștere rusești, dintre care două de tip ZALA și câte una de tip Supercam, Orlan-10 și Merlin. De asemenea, două drone de atac Lancet au fost doborâte.

Insula Șerpilor, o formațiune stâncoasă din Marea Neagră, situată la doar 45 de kilometri de țărmurile României și Ucrainei, continuă să fie un punct de interes strategic atât din punct de vedere militar, cât și economic. Deși are o suprafață de numai 17 hectare și nu dispune de surse proprii de apă potabilă, insula este deosebit de importantă pentru controlul asupra platoului continental din jur.

Istoria Insulei Șerpilor este una marcată de dispute teritoriale. În urma Tratatului de Pace de la Paris din 1947, insula a fost lăsată României, însă a fost anexată ilegal de Uniunea Sovietică în 1948. În prezent, aceasta aparține Ucrainei și face parte din raionul Ismail al regiunii Odesa.

În 2009, Curtea Internațională de Justiție de la Haga a decis că României îi revine o parte din platoul continental adiacent insulei, acordându-i 9.700 km pătrați din zona maritimă, într-o decizie ce reprezintă prima extindere a jurisdicției suverane a României de la Marea Unire din 1918.