Imagini din satelit arată un crater masiv la centrul de testare a rachetelor Plesețk, din regiunea Arhanghelsk, Rusia, după explozia unei rachete balistice intercontinentale RS-28 „Sarmat”, cunoscută în codificarea NATO drept „Satan-2”. Incidentul, considerat un eșec umilitor pentru președintele Vladimir Putin, este relatat de publicația britanică Daily Express și confirmat de analizele efectuate de experți OSINT (Open Source Intelligence).
Aceasta ar fi a patra încercare eșuată de testare a rachetei „Sarmat”, care este considerată de Kremlin un element cheie în arsenalul său nuclear. Potrivit imaginilor distribuite pe rețelele sociale de analistul OSINT cunoscut sub pseudonimul MeNMyR, racheta a explodat în siloz, lăsând în urma sa un crater uriaș și distrugând complet locul de testare. Explozia a fost atribuită unei posibile defecțiuni legate de combustibilul lichid folosit de rachetă.
„Acesta este un eșec total”, a comentat MeNMyR, distribuind fotografiile din satelit realizate de Planet Lab. Autoritățile ruse au încercat să mascheze incidentul, mobilizând patru autospeciale de pompieri, oficial susținând că acestea erau implicate în stingerea unui incendiu de pădure din zonă.
RS-28 Sarmat, cu o lungime de 35 de metri și o rază de acțiune de 11.000 de mile, este una dintre cele mai puternice arme din arsenalul rusesc. Fiecare rachetă are o valoare estimată la 38 de milioane de lire sterline. Cu toate acestea, experții au început să ridice întrebări legate de fiabilitatea acestui proiect. Primul test reușit cu Sarmat a avut loc în aprilie 2022, dar ultimele patru încercări au eșuat.
Expertul militar ucrainean Oleksandr Kovalenko a avertizat deja că această rachetă este „nesigură și periculoasă”, sugerând că problemele cu gestionarea lansărilor de testare sunt cunoscute de mult timp. Incidentul recent amintește de un alt accident tragic din octombrie 1960, când o rachetă sovietică R-16 a explodat la cosmodromul Baikonur.
Eșecul testării rachetei „Sarmat” vine la scurt timp după ce Rusia a raportat cu succes lansarea unui lansator Angara 1.2 cu un dispozitiv spațial militar, tot la centrul de testare din Plesețk.