Cum este afectat tenul de ceața și poluarea din oraș și ce putem face
Conform studiilor de specialitate, poluarea din marile orașe este cea mai nocivă formă de poluare, cu efecte negative asupra sănătății, dar și asupra felului în care arată tenul nostru: pielea este iritată, deshidratată, ridurile se accentuează și apar și se agravează acneea.
„Pielea este cel mai mare organ și prima linie de apărare a organismului împotriva poluării din aer, a radiațiilor ultraviolete și a tot ceea ce este nociv în mediul înconjurător. Știm despre poluare că are efecte negative pe termen lung asupra sănătății, dar în special a microbiomului pielii.
Studiile arată că aproximativ 99% din populația lumii trăiește în zone în care calitatea aerului este mult sub limitele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății. Asta se traduce printr-o mulțime de probleme ale tenului cu care mulți oameni se confruntă:
– iritații, erupții cutanate, ten uscat, acnee;
– îmbătrânire prematură;
– apariția unor afecțiuni precum rozaceea sau eczema;
– pierderea de volum și apariția ridurilor, precum și a petelor pigmentare din cauza radicalilor liberi care afectează nivelul de oxigen de la nivelul tenului;
– scăderea producției de colagen, tenul tern;
– dermatită atopică ce în timp poate duce la probleme mai grave”, explică medicul chirurg estetician Iancu Morad.
Cum este afectat microbiomul pielii de poluare
Microbiomul pielii este alcătuit din milioane de bacterii, multe dintre ele benefice, care produc substanțe ce luptă împotriva celor dăunătoare. Factorii de mediu, cum este poluarea, contribuie la scăderea comunităților bacteriene din microbiomul natural.
Apare o perturbare a echilibrului care face loc pentru anumite tulpini de bacterii potențial dăunătoare pentru piele. Particulele de poluare se depun pe ten blocând porii și astfel bacteriile rămân blocate în interior. Se creează astfel un mediu fără aer, uleios, perfect pentru apariția acneei.
Scade funcția de barieră a pielii
„Epiderma este stratul exterior al pielii și pe ea se formează o barieră naturală de protecție pentru a menține la interior hidratarea, iar la exterior alergenii și bacteriile rele. Celulele pielii sunt „lipite” între ele cu lipide precum ceramidele și acizii grași esențiali. Din păcate, nivelurile ridicate de poluare afectează lipidele din bariera pielii, astfel apărând mici goluri și fisuri între celulele tenului. Hidratarea se pierde, și așa apare tenul excesiv de uscat, tern.
Totodată, o barieră cutanată slăbită permite, pătrunderea particulelor nocive și alergenilor care pot provoca inflamații și diferite afecțiuni ale pielii, cum ar fi dermatita atopică sau eczema”, adaugă medicul.
Apare stresul oxidativ
„Atunci când poluarea intră în contact cu pielea, particule microscopice trec în straturile ei mai profunde provocând inflamație, deshidratare și diferite reacții neplăcute la nivel celular. Poluarea din aer cauzează astfel stresul oxidativ ce contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii.
Ce este stresul oxidativ? Celulele produc în mod natural radicali liberi, instabili și reactivi. Radicalii liberi au un rol de semnalizare în procesele biologice normale, dar pot provoca, de asemenea, daune. Din fericire, celulele produc și antioxidanți care neutralizează excesul de radicali liberi pentru a contracara aceste efecte adverse. Expunerea frecventă la niveluri ridicate de poluare a aerului perturbă acest echilibru prin reducerea cantității de antioxidanți (cum ar fi vitamina C și E) din piele. Asta duce la stres oxidativ, leziuni celulare, inflamație si îmbătrânire prematură a pielii. Apar ridurile, petele pigmentare, se pierd elasticitatea și colagenul”, mai spune medicul Iancu Morad.
Ce putem face pentru a ajuta pielea să lupte împotriva poluării
„Există mai multe lucruri pe care le putem face ca rutină zilnică. Spre exemplu, să folosim geluri blânde de curățare pentru a nu elimina uleiurile naturale și hidratarea de la nivelul pielii. Să folosim produse pe bază de vitamina e, acid ascorbic, vitamina C și niacinamide. Să ne asigurăm că hidratarea pielii nu lipsește din rutină nici dimineața, nici seara! De asemenea, este esențială folosirea unor produse cu factor de protecție solară, indiferent de anotimp.
Apoi, e foarte important să facem o curățare profesională a tenului și să îi oferim un boost de hidratare și vitaminizare cu tratamente profesionale, așa cum ne recomandă medicul”, recomandă Dr. Iancu Morad.
Sezonul rece, momentul perfect pentru peeling
Peeling-ul chimic este un tratament complex, nechirurgical, care constă într-o exfoliere controlată la nivelul pielii. Practic descuamăm și regenerăm tregumentul din straturile profunde, având drept rezultat un aspect întinerit și atenuarea imperfecțiunilor. Este în general recomandat pacienților cu pete inestetice, dar și celor cu probleme acneice. În funcție de vârstă și de tipologia tenului, medicul va alege concentrația potrivită de substanță activa.
Revitalizarea tenului cu PRP
În special după vârsta de 35 de ani, este nevoie să îngrijim pielea cu proceduri avansate și să nu o neglijăm, pentru a fi siguri că înaintăm în vârstă fără a ne confrunta cu probleme estetice. În urmă cu aproape 10 ani am lansat această inovație, Terapia Dracula, o tehnică proprie de tip PRP, ce folosește celule proprii pentru rejuvenare facială.
Se recoltează sânge, se prelucrează cu o aparatură specială îmbogățindu-l cu un cocktail de substanțe hrănitoare și se injectează la nivelul feței sau al gâtului. Substanța este perfect tolerată de organism și regenerează pielea din profunzime. Este o procedură rapidă ce dă rezultate spectaculoase.