Este apa insuficientă în UE? Cum se situează România

Publicat: 01 apr. 2025, 15:38, de Nitulescu Gabriel, în ECONOMIE , ? cititori
Este apa insuficientă în UE? Cum se situează România

 Întrebarea ”Este apa insuficientă în UE?” a fost lansată de Eurostat în urma rezultatelor privind seceta în 2022.

Cu temperaturi în creștere în fiecare an, secetă din ce în ce mai frecventă și o presiune tot mai mare asupra resurselor de apă, problemele legate de exploatarea și deficitul din acest lichid devin din ce în ce mai importante.

România, în zona roșie a Europei

România se află printre primele trei țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește deficitul de apă, arată datele furnizate de Eurostat privind Indicele de exploatare a apei plus (WEI+ – Water Exploitation Index plus). Cu o valoare de 21% în 2022 , țara noastră depășește semnificativ pragul de 20% , consider limita între utilizarea sustenabilă și nesustenabilă a resurselor de apă dulce.

WEI+ reflectă gradul de presiune asupra resurselor de apă dulce și exprimă consumul total (din toate sursele) ca procent din totalul resurselor regenerabile, într-o anumită perioadă disponibilă și într-un teritoriu determinat. Valori între 20% și 40% indică un deficit de apă, în timp ce valori de peste 40% semnalează un deficit sever.

În clasamentul UE pe 2022, Cipru a înregistrat cea mai mare cea mai mare presiune asupra resurselor de apă, cu un indice de 71% , urmat de Malta cu 34,1% și România cu 21 %. Această valoare poziționează țara noastră înaintea unor state sud-europene precum Grecia ( 13,8% ), Portugalia ( 10,1% ) și Spania ( 8,8% ), regiuni tradiționale afectate de secetă și temperaturi ridicate.

O tendință îngrijorătoare în UE

La nivelul întregii Uniuni Europene, indicele WEI+ a ajuns la 5,8% în 2022 , cel mai ridicat nivel din anul 2000 încoace, cu o creștere de 0,9 puncte procentuale față de anul de referință. Această evoluție sugerează o creștere a presiunii asupra surselor de apă regenerabilă, pe fondul schimbărilor climatice și al dezvoltării economice.

În special în sudul Europei, deficitul poate fi o problemă gravă primăvara și vara, agravată de presiunea mare asupra resurselor de apă din cauza nevoilor agricole, aprovizionării publice și turismului, notează analiza publicată la 21 martie pe https://ec.europa.eu/eurostat/.

Diferențele regionale, mascate de media națională

Deși valorile analizate sunt medii anuale la nivel național, deficitul de apă este mult mai acut în anumite zone și în lunile de vară. În România, zonele afectate recurent de secetă, precum sud-estul și estul țării, pot depăși cu mult media națională, amplificând vulnerabilitatea agriculturii și a accesului la apă potabilă.