Este ereditară maladia Alzheimer?
Medicii spun că această boală este legată de înaintarea în vârstă și că, de fapt, creșterea speranței de viață ar fi explicația faptului că aceast afecțiune este tot mai frecventă. Totuși, rar, sub 1% din cazuri, maladia Alzheimer este ereditară, ceea ce este confirmat printr-un test genetic.
Maladia Alzheimer presupune o pierdere progresivă de neuroni. În majoritatea cazurilor, este o boală legată de vârstă: funcții esențiale pentru viața de zi cu zi, printre care memoria, sunt alterate, astfel încât persoana în cauză se confruntă cu o limitare a autonomiei.
Mecanismele care duc la maladia Alzheimer nu sunt cunoscute în profunzime. Această boală este din ce în ce mai frecventă și, uneori, este detectată la una, două și chiar trei membri ai aceeași familii. Este normal ca să ne ducem cu gândul la faptul că între aceste cazuri există o legătură. Dar trebuie precizat că în majoritatea cazurilor maladia Alzheimer este legată de îmbătrânirea populației.
Ereditatea poate fi o cauză în mai puțin de 1% din cazurile de maladia Alzheimer. Persoanele afectate de o formă ereditară a maladiei Alzheimer au un numitor comun: boala este detectată înainte de vârsta de 65 de ani, uneori chiar înainte de vârsta de 50 de ani. În aceste cazuri se vorbește despre Alzheimer precoce.
Pentru a avea o certitudine de 100% asupra caracterului ereditar al bolii, persoana afectată trebuie să facă un test genetic.
Testul constă într-o probă de sânge și abia după aproximativ trei luni se obține rezultatul. Celelalte persoane din familie, care nu prezintă simptome, pot și ele să facă acest test pentru a afla dacă sunt purtătoare sau nu a mutației specifice.
Sunt trei gene responsabile de forma ereditară a maladiei Alzheimer: PSEN1, PSEN2 și APP. Ele sunt plasate pe trei cromozomi diferiți. O copie a genei provine de la mamă și o alta de la tată. O anomalie pe una din cele trei gene și pe o singură copie ajunge pentru a declanșa boala. Se spune că este o transmiterea autozomal dominantă. Fiecare persoană afectată are deci o șansă din două de transmitere a bolii la fiecare naștere.
Poate fi prevenită?
Pentru prevenirea maladiei Alzheimer, trebuie adoptat un stil de viață sănătos: o alimentație variată și echilibrată, activitate fizică în mod constant, fără tutun, fără exces de alcool. De asemenea, se recomandă activități intelectuale stimulante și plăcute.
Trebuie evitate hiepertensiunea arterială sau diabetul. În privința medicamentelor, ele trebuie limitate la cele indispensabile, prescrise de medicul specialist.