Este performantă agricultura românească? Producția de porumb e ca în 1990 și suntem ultimii la lapte în Europa
Fermierul Alexandru Baciu din Călărași, vicepreședinte LAPAR, vorbește de lipsa de performanță din agricultura românească, în condițiile în care producția de porumb, de exemplu, se ridică la nivelul celei din 1990 și suntem ultimii la lapte în Europa.
România este o țară cerealieră, se produce mult grâu și porumb, care în lipsa procesării ajung la export, pe fondul declinului din zootehnie. Pe scurt, exportăm nu doar materii prime, ci și subvenţia pe suprafaţă.
„Din punctul meu de vedere, această subvenție nu ne încurajează, ne încurcă și ne dă o oarecare linişte că ştim că avem de încasat nişte bani, dar la maniera că nu-mi aduc mie plusvaloare deloc”, afirmă Alexandru Baciu.
Cât despre zootehnie, se dă în continuare subvenţie pe vacă, număr de vacă, nu și pe performanță, atrage atenția Baciu.
„După 32 de ani România are celebra producție medie de circa 3.500 de litri pe cap de vacă, cea mai mică din Europa după 32 de ani. După 16 milioane de euro băgați în fiecare an în celebrul Controlul Oficial al Performanțelor, nu în performanță băgăm bani, ci în număr de vacă, aceasta nu este performanță. La porumb, știți că după 32 de ani suntem tot în 1990 cu producția? Avem o producție medie la hectar de 4.500 kg, suntem în 1990, acum. Unde sunt performanțele pe care le face agricultura din România?
Nu avem nicio performanță, este adevărat, nu putem să prelucrăm tot grâul, dar o parte din el trebuie să-l prelucrăm în România, să avem făină din România, pâine din România. Producem foarte mult porumb, cine să-l mănânce?”, punctează Baciu.