Este sau nu constituțională legea prin care sunt mărite pedepsele pentru agresiunile sexuale împotriva minorilor. Decizia CCR
Sesizarea Guvernului privind modificarea legii prin care sunt mărite pedepsele pentru agresiunile sexuale împotriva minorilor a fost respinsă, miercuri, de Curtea Constituțională a României (CCR).
CCR a respins sesizarea Guvernului cu majoritate de voturi, ca fiind neîntemeiată. Asta înseamnă că legea adoptată de Parlament este constituţională.
Legea a fost adoptată de Camera Deputaților, pe 30 iunie, în calitate de for decizional. Prin modificarea adoptată de Parlament se stabilea faptul că violul şi actul sexual cu un minor sunt infracţiuni pentru care prescripţia nu înlătură răspunderea penală.
Proiectul de lege a fost inițiat de deputatul neafiliat Oana Bîzgan. Prin această lege au fost mărite pedepsele pentru infracţiunile sexuale.
„Raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare, se pedepseşte cu închisoarea de la 5 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”, arată proiectul de act normativ.
Inițiatoarea proiectului reamintește că inițiativa legislativă votată de Parlament prevede, printre altele, „creșterea pedepselor pentru infacțiunile de natură sexuală asupra minorilor și pentru infracțiunea de trafic de persoane, extinderea situațiilor considerate agravante la încadrarea faptelor și a listei de infracțiuni pentru care se poate dispune arestul preventiv, dar și imprescriptibilitatea răspunderii penale pentru faptele de viol și act sexual cu minori”.
„CCR a decis astăzi că înăsprirea pedepselor pentru agresiuni sexuale este constituțională, inițiativa merge la promulgare. Decizia Curții reprezintă o altă victorie în ce privește protejarea drepturilor copiilor și combaterea abuzurilor sexuale și a traficului de minori”, spune Oana Bîzgan.